Hopp til hovedinnhold

036 et skråblikk bunadstradisjonen

Lørdag 24. april åpnet utstillingen 036 på Maihaugen. Utstillingen er initiert av Fanny Sophie Gjestland som også har invitert gjestekunstnere.

- Fanny Sophie Gjestlands prosjekt 036 er et ønske om å kommentere det problematiske forholdet mange norske kvinner har til bunaden sin. Hvorfor har «alle» en bunad? Press fra familie? Forventning? Status? På Husflidens hjemmesider står det at så mange som 70 prosent av alle norske kvinner har en bunad. Hvorfor vil de det?

Sitatet er hentet fra Telemark kunstsenter som viste utstillingen i februar og mars. På sine nettsider skriver de videre:

- Fanny Sophie Gjestland viser flest arbeider i utstillingen, men har også invitert med en hel gruppe kunstnere for å reflektere videre over tematikken. Siri Berrefjord (smykke), Marianne Moe (tekstil/objekt), Sigurd Bronger (smykke), Konrad Mehus (smykke), Nina Maria Kleivan (foto) og Lars Sture (smykke) har alle arbeider, både eldre og nye, som kan relateres til den norske nasjonaldrakten. Til utstillingen kommer også to store, nye arbeider av Brita Been (tekstil) og Kari Skoe Fredriksen (porselen, keramikk).

Tittelen 036 referer til indre Telemark der mange av bunadstradisjonene både springer ut i fra og står like sterke i dag. Tallet er hentet fra det retningsnummeret Televerket brukte til Telemark.

Lørdag åpnet altså utstillingen på Maihaugen, et passende sted for denne tematikken. De skriver på sine nettsider at:

- Fanny Sophie Gjestland er en kunstner som undersøker og kommenterer, gjerne med humor. Når det kommer til verkene som vises på utstillingen «036» er det snakk om smerte og lidelse. Kunstneren mener at bunaden merker sin eier både fysisk og psykisk. Hun har selv opplevd å få brannsår i armhulene, blåmerker på ribbena, og hun har stukket seg i halsen ved montering av halsringen.

Videre står det:

- Fanny Sophie Gjestland er utdannet gullsmed og edelmetallformgiver og arbeider i den nye tradisjonen av kunsthåndverkere. Hennes fasetterte utgangspunkt har gitt henne en innfallsvinkel til faget som nå slår ut i full blomst. Med «036» kombinerer hun gullsmedfagets tradisjonsrike håndverksferdighet med kunsthåndverkets vilje til formmessig nyskaping. Hennes kunst gir oss mange opplevelser – både opplevelsen av skjønnhet og muligheten til å reise spørsmål som lar oss reflektere over den kulturen vi er en del av. Det kan være både godt og sunt.

Utstillingen ble åpnet av kunstkritiker Lars Elton og står til 9. oktober

Publisert

Sist oppdatert

Kategorier

Utstillinger

Mer fra aktuelt

Gå til Aktuelt