Hopp til hovedinnhold

57 kunstverk gjennom nåløyet!

42 kunstnere har kommet gjennom det trange nåløyet som årets utgave av Årsutstillingen utgjør. Noen av dem med flere enn ett verk, dermed er det 57 samtidsaktuelle verk som vises fram når Årsutstillingen åpner på KODE i Bergen 11. oktober.

En hardtarbeidende jury er nå ferdig med arbeidet: 57 kunstverk er klare for utstilling! I løpet av to intense dager på KODE har NKs nasjonale jury sammen med representant fra museet valgt ut arbeidene som skal utgjøre Årsutstillingen 2019: den største årlige mønstringen av norsk samtidskunsthåndverk. Fredag 11. oktober kl. 19:00 åpner utstillingen, som i år vises på KODE Kunstmuseer i Bergen, i nylig renoverte Permanenten, museets bygg for kunsthåndverk og design. Utstillingen viser et utvalg av hva som skapes av norske kunsthåndverkere i dag, innen blant annet tre, keramikk, metall, tekstil og glass.

Tidkrevende juryering
​Verkene som er innsendt til juryeringen har gitt et sterkt utgangspunkt for utstillingen, og det har blitt en tøff utvelgelsesprosess for juryen. Til 1. juryering ble det søkt med flere enn 1 200 verk fra 459 søkere, som er ny søkerekord! Etter en anonymisert førsterunde ble 87 kunstverk med videre til 2. juryering. Til 2. juryering ble kunstverkene sendt inn til KODE, hvor juryen gransket dem med skjerpet blikk. Møtet med verkene til 2. juryering har engasjert juryen veldig og medført en serie rike samtaler knyttet til de enkelte verkene og fagfeltet som de forholder seg til. 42 kunstnere eller kunstnergrupper er med i den endelige utstillingen. Nå kan vi avsløre hvilke kunstnere som ble antatt.


Juryen for Årsutstillingen 2019 består av f.v.: designer og kunsthåndverker Kristine Bjaadal, metall- og smykkekunstner Aron Irving Li, tekstilkunstner Kiyoshi Yamamoto og førstekonservator Anne Britt Ylvisåker fra KODE. Foto: Dag Fosse

Antatte kunstnere
Blant deltakerne i utstillingen finner vi både nyutdannede kunstnere, godt etablerte og nestorer innen kunsthåndverksfeltet. Mens flere av kunstnerne har deltatt på Årsutstillingen tidligere, finner vi hele 14 debutanter. Ni kunstnere er antatt med flere enn ett verk. De antatte kunstnerne er:
Andrea Scholze (f. 1988) bosatt i Oslo
Anne Léger (f. 1966) bosatt i Oslo
Astrid Sleire (f. 1961) bosatt i Bergen
Camilla Luihn (f. 1968) bosatt i Oslo
Cathrine Maske (f. 1966) bosatt i Oslo
Cato Løland* (f. 1982) bosatt i Bergen
Eirik Gjedrem (f. 1959) bosatt i Søgne
Eirin Bjørsland Hansen (f. 1985) bosatt i Haugesund
Elin Hedberg (f. 1988) bosatt i Oslo
Ellen Grieg (f. 1948) bosatt i Oslo
Elna Hagemann* (f. 1976) bosatt i Oslo
Erlend Leirdal (f. 1964) bosatt i Trondheim
Frantzsen&Mjanger (Maria Almås Frantzsen og Ruth Hol Mjanger begge f. 1977) bosatt på Nesttun
Hanna Roloff* (f. 1985) bosatt i Oslo
Heidi Bjørgan (f. 1970) bosatt i Bergen
Helen Birgitte Hausland* (f. 1974) bosatt i Oslo
Ida Carolyn Helland-Hansen (f. 1963) bosatt i Bergen
Ingibjörg Guðmundsdóttir* (f. 1980) bosatt i Oslo
Jessie Blackmer* (f. 1982) bosatt i Bergen
Kadri Allekand* (f. 1985) bosatt i Fredrikstad
Kari Hjertholm (f. 1954) bosatt i Søreidgrend
Kirsten Vikingstad Storesund* (f. 1988) bosatt i Torvastad
Kjersti Johannessen (f. 1977) bosatt i Oslo
Kristin Lindberg (f. 1950) bosatt i Noresund
Margrethe Loe Elde (f. 1968) bosatt i Hokksund
Millie Behrens (f. 1958) bosatt på Slependen
Nina Malterud (f. 1951) bosatt i Bergen
Olaf Tønnesland Hodne* (f. 1990) bosatt i Oslo
Pål Vigeland (f. 1944) bosatt i Oslo
Reinhold Ziegler (f. 1965) bosatt i Kristiansund
Ruth Moen* (f. 1972) bosatt i Indre Arna
Signe Halle (f. 1955) bosatt i Bergen
Sigurd Bronger (f. 1957) bosatt i Oslo
Siri Berqvam* (f. 1977) bosatt i Sandefjord
Solveig Aalberg (f. 1955) bosatt i Asker
Thomas Iversen (f. 1985) bosatt i Oslo
Tim Ekberg* (f. 1987) bosatt i Bergen
Tovelise Røkke-Olsen (f. 1959) bosatt i Trondheim
Unn Fahlstrøm* (f. 1975) bosatt i Moss
Veslemøy Lilleengen* (f. 1975) bosatt i Trondheim
Vidar Koksvik (f. 1969) bosatt på Kirkenær
Øyvind Suul (f. 1967) bosatt i Oslo
* Debutant på Årsutstillingen

Bredt spenn av glass
– Det er flott å se at utstillingen fremdeles trekker både sterke debutanter og veteraner i faget. Vi ser også at veletablerte kunstnere debuterer i utstillingen, uttrykker juryen fornøyd. Juryen er også glad for å registrere at vi i år kan vise en bredde innenfor fagfeltet glass som vi ikke har sett i Årsutstillingen på en stund. Her er både fusion, figurativt, skåret og resirkulert glass. Juryen vil gjerne rette en stor takk til alle søkere, og ønsker varmt velkommen inn i utstillingen!

Under artikkelen ser du tre kunstverk som allerede i vår fikk sikker plass i Årsutstillingen. Det er verk av Astrid Sleire, Øyvind Suul og Tim Ekberg.

Fakta om Årsutstillingen:
Norske Kunsthåndverkeres Årsutstilling er den største årlige mønstringen av norsk samtidskunsthåndverk. Årsutstillingen ble første gang vist i 1975. Den har åpen innsendingsrett og juryeres av NKs nasjonale jury, med mål om å ta pulsen på dagens materialbaserte kunst. Årets utgave er den 42. i rekken og vises fra 11. oktober til 5. januar på KODE Kunstmuseer i Bergen. Utstillingen produseres av Norske Kunsthåndverkere (NK) og arrangeres i år i samarbeid med KODE.

NKs nasjonale jury består av kunsthåndverkere utnevnt av NKs landsmøte. Juryen kan be en representant for visningsstedet inn i juryen. Juryen for årets utstilling består av tekstilkunstner Kiyoshi Yamamoto (juryleder), metall- og smykkekunstner Aron Irving Li, designer og kunsthåndverker Kristine Bjaadal og førstekonservator Anne Britt Ylvisåker (KODE).

Det vil stilles ut 57 verk fra 41 enkeltkunstnere og en kunstnerduo.

Tre ulike priser deles ut på utstillingens åpningsdag. Disse prisene er:

  • Kunsthåndverkprisen (150 000 kr): Overrekkes kunstneren bak det mest betydningsfulle verket på NKs Årsutstilling.
  • Finn Erik Alsos´ minnepris (100 000 kr): Prisen ble første gang utdelt i 2018, og er et resultat av keramikeren Finn Erik Alsos´ testamenterte gave til NK etter hans bortgang i 2015. Prisen går til kunstneren bak et verk i Årsutstillingen som markerer en særlig nyskapende og kvalitetsmessig sterk utvikling i eget kunstnerskap eller i fagfeltet for øvrig.
  • NKs debutantpris (25 000 kr): Går til en kunstner som ikke tidligere har deltatt i årsutstillingen, for det debutantverket juryen mener står sterkes med hensyn til kunstnerisk kvalitet og samtidsrelevans.

Norske Kunsthåndverkere (NK) er en nasjonal kompetanseorganisasjon for profesjonelle kunsthåndverkere. NK arbeider for å styrke kunsthåndverkeres virke og synliggjøre samtidskunsthåndverk nasjonalt og internasjonalt. Organisasjonen har om lag 900 medlemmer og er inndelt i syv regioner. NK produserer Årsutstillingen og andre formidlingsprosjekter, utgir tidsskriftet Kunsthåndverk, innstiller til statlige stipendordninger og driver politisk påvirkningsarbeid. NK mottar statlig driftstilskudd for formidling og stipendforvaltning. NK eier tre aksjeselskap: Norwegian Crafts og galleriene Format (Oslo) og KRAFT (Bergen).


Publisert

Sist oppdatert

Kategorier

Årsutstillingen

Mer fra aktuelt

Gå til Aktuelt