Hopp til hovedinnhold

Kritisk samtale: Mellom materialer og konsepter

12.oktober kl. 18 inviterer Kunstseksjonen i Kritikerlaget og Norske Kunsthåndverkere til kunstnersamtale og diskusjon i utstillingen Kunsthåndverk 2016 i Hydrogenfabrikken!

– I min kunstneriske praksis utforsker jeg de materialistiske, tekniske og konseptuelle mulighetene i tekstiltradisjonen og kunsthåndverket. (John K. Raustein)

– Jeg arbeider med objekter vi allerede kjenner til – objekter som vi vet hvordan man løfter, holder og tar i bruk. Vi tenker ikke over det, vi bare gjør det. (Elin Hedberg)

Under Årsutstillingen 2015 så man en sterk tendens til utspørring av materialenes egenskaper og formpotensial. Denne tendensen relaterer seg til et perspektiv som flere innen den materialbaserte kunsten er opptatt av, nemlig at det ikke nødvendigvis er en dikotomi mellom håndverk og konsept, og at den fysiske omgangen med materialet gjør noe med tanken og bidrar til å forme det kunstneriske konseptet. Betrakteren møter resultatet av en slik dialog, men hva vet vi egentlig om prosessen som ligger bak? Hvilke innflytelser har spilt inn på de valgene kunstnerne har foretatt?

I forlengelsen av dette, og i tilknytning til at kommende utgave av tidsskriftet Kunsthåndverk blant annet skal handle om hvordan nye generasjoner forholder seg til kunsthåndverkets tradisjonelle formater, ønsker vi i denne samtalen å komme inn på hvordan kunstnere i dag forholder seg til prosess og konsept sett i lys av fagtradisjonens objekter og verdier.

John K. Raustein (f. 1972) og Elin Hedberg (f. 1988) har ulike og svært bevisste tilnærminger til materialet og tradisjonen i sitt arbeid. Dermed arter kanskje forholdet prosess/konsept seg forskjellig hos dem. Gjennom samtalen håper vi på et dypdykk i kunstneres praksiser, tankegods og metode.

Samtalen ledes av gjesteredaktør for kommende utgave av Kunsthåndverk, Kristin Valla, som for øvrig er spaltist i A-magasinet, skriver kulturbloggen Two Hands Clapping og er tidligere redaktør for Aftenpostens kulturmagasin K.

Etter samtalen åpner vi for diskusjon og spørsmål fra salen, og det blir lansering av tidsskriftet Kunsthåndverk 3/2016.

Sted: Hydrogenfabrikkern, Øraveien 2, Gamle Fredrikstad

Tid: 12. oktober kl. 18


Arrangører: AU Seksjon for kunst (Kritikerlaget) og Norske Kunsthåndverkere.

Arrangementet er støttet av Norsk kulturråd.

Publisert

Sist oppdatert

Kategorier

Arrangement

Mer fra aktuelt

Gå til Aktuelt