Hopp til hovedinnhold

Kunsthåndverk Oslo Design Fair

Suksessutstillingen Structure, Anette Krogstad som dreier keramikk og Norske Kunsthåndverkeres stand er noe av det du kan oppleve på Oslo Design Fair i Lillestrøm 1.- 4. september.

Under møbelmessen i Milano i april var det stort fokus på utstillingen Structure som viste norsk kunsthåndverk og design. Utstillingen er et samarbeid mellom Norwegian Crafts, Jotun og Klubben og viste 26 designere og kunsthåndverkere som tolket begrepet struktur i sine arbeider. Utstillingen var kuratert av stylistene i Kråkvik & D’Orazio og Hanna Nova Beatrice, redaktør for det svenske magasinet Residence, og fikk mye omtale i internasjonale magasiner både før, under og etter utstillingen.

- Allerede før utstillingen åpnet ble den løftet frem som et av møbelmessens høydepunkter av det internasjonale magasinet Dezeen. The New York Times falt pladask for den skulpturelle lampen Aerial av Falke Svatun og Bjørn van den Berg, og satte de to på listen over messens mest spennende designere. Magasinet Wallpaper var heller ikke i tvil: Den norske utstillingen stjal showet, kan du lese på Oslo Design Fairs hjemmesider.

Dreing på messen

En av kunsthåndverkerne som er med i Structure er Anette Krogstad, som de siste årene har etablert seg som en spennende keramiker som jobber med funksjonelle objekter. Særlig har hennes samarbeid med flere restauranter, som Pjoltergeist, Lysverket og Ylajali. Under messen vil Krogstad vise publikum på messen hvordan hun dreier keramikken sin. Målet er blant annet å bevisstgjøre publikum om arbeidet som ligger bak håndlagde produkter. Hun sier følgende på Oslo Design Fairs nettsider:

– Jeg håper at de [besøkende] synes det er fascinerende og morsomt å se på! Så håper jeg at det også kan sette fokus på det håndlagde. Det tar ikke lang tid å dreie en ting, men man skal veie, kna, og dreie opp leiren, den skal tørke, avdreies, brennes en gang, pusses, glaseres, brennes igjen. Fortjenesten på en tallerken som koster 500 kroner er ikke så stor. Jeg håper at flere kan se at det er stor forskjell på håndlagd keramikk og det man kjøper i butikken.

Norske Kunsthåndverkere med ny satsning

Høstens tema for Oslo Design Fair er «Togetherness» og Norske Kunsthåndverkere har i år inngått et spennende samarbeid med den tradisjonsrike møbelprodusenten Tonning & Stryn og stylisten Hege Barnholt. Det er Kristine Bjaadal som har jobbet med dette prosjektet hos NK og hun skriver i en pressemelding at NK med denne utstillingen vil vise hvordan norsk kunsthåndverk og norskproduserte møbler sammen kan skape gode og vakre omgivelser.

Seks utvalgte kunsthåndverkere viser sine arbeider som spenner fra brukskeramikk, klesdesign og smykker til keramiske veggarbeider.

Utstillerne er:
Alma Sophia Design www.almasophiadesign.com
Ann Kristin Einarsen www.annkristineinarsen.no
Charlotte Høyem www.hoeyem.de
Barmen & Brekke www.barmenbrekke.no
Sara Skotte www.saraskotte.com
Olava Betong v/Anne Repstad Jensen www.olavabetong.no

I år har NK bevilget midler til en tydeligere satsning på messedeltagelse som også innebærer et kompetanseprogram som skal styrke kunsthåndverkernes kompetanse på viktige områder som kontraktinngåelse, kalkyler, salg og markedsføring. Før sommeren ble det blant annet holdt et seminar på Doga der blant annet Grete Sivertsen, leder Oslo Design Fair (tidligere redaktør Bo Bedre) snakket om pressearbeid og synliggjøring, Sigrun Agøy Engum fra Kulturmeglerne snakket om bruk av sosiale medier, og Runa Boman fra Norway Designs snakket om salg til innkjøpere og prissetting.

Det er fjerde året NK profilerer seg på interiørmessen på Lillestrøm som i fjor skiftet navn til Oslo Design Fair. Tidligere har NK laget utstillinger på messen i samarbeid med Helle Tjaberg (tidligere redaktør for ELLE decoration), designkollektivet Klubben og Galleri Format.

Publisert

Sist oppdatert

Kategorier

Nyheter

Mer fra aktuelt

Gå til Aktuelt