Hopp til hovedinnhold

Mari Ulland mottok NKs studentpris i Oslo 2022

Fredag 3. juni ble NKs studentpris i Oslo 2022 utdelt under åpningen av masterutstillingen til kunst og håndverk-studentene ved KHiO. Årets pris gikk til Mari Ulland.

Masterutstillingen til kunst og håndverk-studentene ved KHiO heter "minus pluss minus equal plus" og står frem til søndag 12. juni. I tradisjon tro ble NKs studentpris i Oslo utdelt under den årlige masterutstillingen – og i år gikk prisen til Mari Ulland for seriene "Bukt" og "Grid".

NKs studentpris tildeles årlig én student ved Kunsthøgskolen i Oslo, avdeling Kunst og håndverk (KHiO), og én student ved Universitetet i Bergen, Fakultet for kunst, musikk og design, Institutt for samtidskunst (UiB). NKs studentpris har som formål å synliggjøre masterprosjekter som er interessante for kunsthåndverksfeltets identitet og utvikling. NK vil støtte studenter på masternivå og bidra til kjennskap til organisasjonen. Prisen er på 25.000 kr. I tillegg tilbyr NK ett års gratis medlemskap til prisvinneren.

Juryen for NKs studentpris i Oslo 2022 har bestått av Irija Øwre (daglig leder ved Format), Anne Sommerin Simonnæs (kurator ved Nasjonalmuseet) og Cathrine Kullberg (medlem av Nasjonal jury i Norske Kunsthåndverkere).

Juryens begrunnelse
Vi anerkjenner og verdsetter den vedvarende kunstneriske kraften, det utsøkte håndverket, dyktigheten og tiden som er flettet inn i dette arbeidet. I prosessen med å avslutte sin mastergrad, utstråler arbeidet til denne kunstneren selv nå en rolig kunstnerisk selvtillit, både i materiell og konseptuell forstand. Det nesten skremmende nøyaktige og presise i verket, kontrasterer det myke, lette og delikate i det. Den intrikate utvekslingen mellom form, dimensjon og materiale gir assosiasjoner til større skalaer og arkitektur – og samtidig til resolutte abstraksjoner av det organiske. Verkene viser en standhaftig, men likevel subtil diskusjon mellom 2 og 3 dimensjoner, forhandlet fram gjennom bevisst fargebruk.

Stolt, motivert og veldig, veldig glad
Det var en stolt Mari Ulland som mottok studentprisen på utstillingsåpningen fredag 3. juni: – Man skal jo holde fokus på sitt eget arbeid, fordype seg i sitt eget interessefelt og det som man blir glad og motivert av å arbeide med. Men det er ikke til å stikke under en stol at det er vanvittig stas når man får en anerkjennelse på at det du bruker timesvis og månedsvis på, også er spennende for andre. Å få NK sin studentpris utdelt av erfarne fagfolk, på vei ut i den store verden; (det kiler fortsatt i magen når jeg tenker på det), gjør meg stolt, motivert og veldig, veldig glad, skriver Ulland til NK.

Om verket
Ulland vant på bakgrunn av to serier i masterutstillingen, ved navn «Bukt» og «Grid». "Bukt" består av en serie vevnader. I veven utforsker Ulland elementære teknikker, som vanligvis brukes for å oppnå noe konkret. I utstillingen vises deler av arbeidet med teknikken «bukt». En teknikk for å veve bredere enn det vevstolen er. Ulland vever da i flere lag i veven, og lagene henger sammen i hverandre slik at når du tar arbeidet ut av vevstolen kan du folde det ut til for eksempel dobbelt så bredt.

Serien «Grid» består av et modularkiv med samme type grid i tekstil i forskjellige materialer og farger. Valget av både tekstil og gridstørrelser er ikke tilfeldig. Ulland bruker tettvevde tekstiler som kanvas hvor trådene er hyppig bundet på liten flate. Ulland utnytter den konstruktive stivheten i materialet, samtidig som den innehar de typiske tekstile egenskapene som fall og drapering.


Publisert

Sist oppdatert

Mer fra aktuelt

Gå til Aktuelt