Hopp til hovedinnhold

NK Vest-Norge inviterer til faguke

I anledning Temautstillingen 2023, inviterer Norske Kunsthåndverkere Vest-Norge (NKVN), regionlag for Vestland og Rogaland, til en uke med omfattende faglig påfyll 31. oktober–5. november ved USF Verftet i Bergen. Søkelyset er håndboren kunnskapsdeling og utvikling av taus kunnskap – med andre ord, hvordan kroppen, hodet og hendene skaper sammen.

Med tittel «Håndboren kunnskap – polyfoni av tid», retter programmet søkelys på hvordan egne erfaringer gjennom kunst- og håndverksbaserte praksiser gir vekselvirkninger til fagfornyelser i rollene som formidler, lærer og veileder. Den som underviser blir i møte med mottaker mer bevisst på sin kunnskap, og ulike metoder å nå frem til elevene eller brukerne på – og dette styrker utveksling av kunnskap. Utvikling av ny, praktisk kunnskap skjer gjennom egen prøving og feiling, noe som tar mange år å øve opp.

Kunsthåndverk når ut til et mangfold av grupper i befolkningen gjennom DKS, kulturskolen, grunnskolen, høyere utdanning og arbeidsplasser for dem som faller utenom ordinært arbeid, slik som f.eks. Nordnes Verksteder i Bergen, med flere. Denne synergien mellom kontinuerlig fagfornyelse, formidling og undervisning skal fremsnakkes og styrkes gjennom faguken. Vi håper å spre skaperglede til nye interesserte og underbygge verdien av faget for de etablerte som ofte forvalter verdiene alene i eget verksted/atelier. Gjennom fagutvikling, visning av kunst og aktiv formidling, løfter vi frem «taus kunnskap».

«Håndboren kunnskap – polyfoni av tid» vil bestå av prosessbaserte workshoper i tre dager, på dagtid for profesjonelle utøvere og på kveld for allmenne deltakere, samt en hel dag for faglige foredrag og samtaler.

Foto: Anne-Marit Opstad.

Dreiing på kløs: workshop for profesjonelle kunstnerne med Anne-Marit Opstad

Om workshopen:

I denne tredagers workshopen øver deltakerne elteteknikker, dreiing på kløs (6 kg på dreieskiven), sentrering med én hand, avdreiing (leirhård) og penselteknikker på rispapir. Samt får man innføring i japansk te-seremoni og matchaskålens kulturelle verdi over tid. Workshopen tilrettelegger for øvelse i teknikker og ferdigheter, læring i prosess – og tar ikke mål om ferdig produkter for tørk og brenninger. Dette kan hver enkelt tilrettelegge selv mot kostpris. Resterende leire går til gjenbruk. De siste oppdreide gjenstandene kan bli stående i Visningsrommet for «en åpen workshopkulisse» under fagseminaret 3. november og påfølgende helg. Dette avtales nærmere i løpet av workshopdagene.

Om workshopholder:

Anne-Marit Opstad, bosatt i Hå på Jæren, har praktisert som keramiker i eget verksted med utsalg siden hun var ferdigutdannet ved Bergen kunsthåndverkskole i 1976. Opstad var bosatt i Japan i fire år, hvor hun bl.a. etablerte kontakt med japanske mestere og deres læringer i Kobe, og underviste i visuelle kunstfag i norsk skole. De siste ti årene har hun årlig sørget for egen håndboren påfyll innen keramikkfaget derfra. Anne-Marit kommer rett fra Japan via Stavanger til Bergen. Opstad har hatt flere separatutstillinger i Japan, samt separatutstillinger på Hå gamle prestegård (1992) og i 2021 hos Sandnes kunstforening. Hennes kunst er innkjøpt av kunstmuseer i Trondheim og Oslo, KODE kunstmuseene i Bergen og Sandnes kommune. Parallelt med eget virke har Opstad siden 1990 undervist ved Hå kulturskole. Anne-Marit Opstad er aktuell i kommende bok «Leire og keramikk», en håndbok for studenter og lærere som er skrevet av Åse Kvalbein og Anne-Brit Soma Reienes. Boken utgis av Fagbokforlaget.

Praktiske opplysninger

  • En tredagers workshop ved USF Visningsrommet på Verftet, Bergen.
  • Dato: tirsdag 31. oktober kl. 11.00–14.30, onsdag 1. november kl. 10.00–14.30 og torsdag 2. november 2023 kl. 10.00–14.30.
  • Antall plasser: Åtte plasser for profesjonelle utøvere.
  • Pris: kr 4500,- for ikke-medlemmer, kr 750,- pr. plass for NK-medlemmer.

Påmelding: Løpende til fullbooket og innen 31. oktober. E-post sendes til Hilde A. Danielsen: info@hildeadanielsen.com med kopi til vestnorge@kunsthandverk.no; merk "Påmelding AMO-workshop" og oppgi alle dine kontaktinformasjon for fakturering.

Lenke til Facebook-arrangement.








Foto: Råbrent.

Leireworkshop for nybegynnere med Råbrent

Om workshopen


På denne kveldsworkshopen blir du introdusert for tre grunnleggende håndbyggingsteknikker: pølseteknikk, pinch pot og plateteknikk. Deltakerne får 2,5 timer på å lage opp til tre ting hver med en klump steingodsleire. Kurset passer like godt for erfarne som nybegynnere, med søkelys på unge. Hva man vil lage er helt opp til en selv, man får hjelp underveis. På slutten velger man mellom seks ulike glasurer som vil påføres.

Henting av råbrent og glaserte objekter fra kurset, vil foregå med Råbrent i deres lokaler omtrent to uker etter kurset. Husk å merke dine gjenstander under med riss.

Om workshopholder

Råbrent er navnet på keramikkverkstedet i Lille Øvregaten 18 som huser Margot K. Birkeland og Kine Ulvestad. Birkeland er utdannet produktdesigner ved OsloMet og Ulvestad er utdannet kunstner ved KMD (Universitetet i Bergen). På verkstedet arbeider de parallelt med egen praksis og keramikkurs for nybegynnere.

Praktiske opplysninger

  • To separate kveldskurs ved USF Visningsrommet på Verftet, Bergen.
  • Dato: tirsdag 31. oktober kl. 18.00–20.30, og onsdag 1. november 2023 kl.18.00–20.30.
  • Antall plasser: 15 plasser pr. kursdag, for alle aldre. Barn under 12 år tar med en voksen.
  • Pris: kr 100,- pr. plass for barn/unge og voksne under 24 år. Kr 300,- for voksne fra 25 år.

Påmelding: Løpende til fullbooket, send forespørsel til Råbrent: raabrent@gmail.com, med kopi til NKVN vestnorge@kunsthandverk.no; merk «Råbrent USF», oppgi deltakers navn, alder og ditt telefonnummer for kontakt.

  • OBS. Dette er en ikke-refunderbar billett. Eventuelt forfall må meldes.

Lenke til Facebook-arrangement.








Foto: Ahmed Umar.

Omvisning av Ahmed Umars "Glowing Phalanges"

Som velkomstarrangement for tilreisende og påmeldte til fagseminaret, og avslutningskveld for deltakere på dreiekurset med Anne Marit Opstad, arrangerer NKVN en omvisning i utstillingen til Ahmed Umar, "Glowing Phalanges", ved Bergen Kunsthall med formidlingsleder Hilde Marie Pedersen.

Dato: torsdag 2. november 2023, kl. 19 ved Bergen Kunsthall.

Gratis tilbud og åpent for alle interesserte. Ingen påmelding, man møter på kunsthallen kl. 18.55 (start kl. 19.00).

Visningsrommet USF. Foto: Jiska Huizing.

Fagseminar

Som en avslutning av faguken fredag 3. november, samler fagseminaret erfaringer fra workshopholderne.

Programmet

Kl. 09.30–09.45: Kaffe og registering.
Kl. 09.45–10.00: Innledning av Hilde A. Danielsen, prosjektleder for NKVN, og Johanna Zanon, NKs prosjektleder for Temautstillingen 2023.
Kl. 10.00–10.30: Foredrag av Linda Lid.
Kl .10.30–11.00: Foredrag av Råbrent med Kine Ulvestad og Margot K. Birkeland.
Kl. 11.00–11.30: Foredrag av Jeanett Goodwin.
Kl. 11.30–12.30: Pause med lunsj på Kippers.
Kl. 12.30–13.00: Foredrag av Nina Malterud, «Kunstner i flere roller».
Kl. 13.00–13.30: Foredrag av Philipp von Hase.
Kl. 13.30–14.00: Foredrag av Nordnes verksteder med Lars Heggdal og Rebecca Teigland.
Kl. 14.00–14.10: Oppsummering og avslutning, og videre samtaler tas med til Hordaland kunstsenter.
Kl. 15.00–15.45: Kuratoromvisning av Temautstillingen 2023 "Time will tell, she already does" ved Hordaland kunstsenter (på engelsk).

Praktiske opplysninger

  • Dato: fredag 3. november, kl. 09.30–15.45 ved USF Visningsrommet på Verftet, Bergen.
  • Antall plasser: 40 stk, åpent for alle.
  • Pris: kr 300 pr. plass (for å dekke lunsj og kaffe).

Påmelding her.​

Lenke til Facebook-arrangement.

Visningsrommet åpent «Frossen workshop»

Dato: 4. og 5. november, kl. 12.00–16.00

Workshopskulissene med leireobjekter fra workshopene står åpent i helgen med forbehold om vakt fra NKVN.

Ta kontakt om du ønsker å bli frivillig.

Om prosjektet

Håndboren kunnskap - polyfoni av tid er utviklet av NKVN. I arbeidsgruppen er Hilde A. Danielsen, prosjektleder, Trude Berg, Daniela Bergschneider, Maria A. Frantzen, og Gro Gjengedal Navalseter De-Martine.

NK Vest-Norge takker Hordaland kunstsenter, USF Visningsrommet, Herdis Torsvik, Siri Håskjold, Kari Åsen, Birgit Bruhl, Linda Lid, Atelier 19, Visp, Borealis, Bergen Kunsthall og NK sentralt. Prosjektet er støttet av KraftLab via Vestland fylkeskommune, Kunsthåndverkernes fond og Visningsrommet USF.

Publisert

Sist oppdatert

Kategorier

Nyheter

Mer fra aktuelt

Gå til Aktuelt