Hopp til hovedinnhold

Olaf Tønnesland Hodne er vinner av Stiftelsen Scheiblers kunsthåndverkpris 2021

Rett før jul kom nyheten om at smykkekunstner Olaf Tønnesland Hodne er vinner av Stiftelsen Scheiblers kunsthåndverkpris 2021. I går kunne prisutdelingen endelig finne sted på Nasjonalmuseet – Arkitektur i Oslo. NK gratulerer så mye!

Hvert år deler Stiftelsen Scheibler ut kunsthåndverkpris og designpris til en verdi av 250.000 skattefrie kroner hver. For 2021 går prisen til smykkekunstner Olaf Tønnesland Hodne og designer Vilde Hagelund. Prisutdelingen foregikk tradisjon tro i Nasjonalmuseet – Arkitektur sine lokaler i Oslo.

Økonomisk trygghet og mer tid i verkstedet
Det var en glad og takknemlig Hodne som tok imot prisen tirsdag ettermiddag. Om hva denne tildelingen betyr for kunstnerskapet og han personlig svarer han: – For det første så kjenner jeg på en stor takknemlighet for at Stiftelsen Scheibler i det hele tatt har vurdert mitt kunstnerskap til prisen. Det er en enorm anerkjennelse for meg å få en pris mens jeg etablerer meg som kunsthåndverker – bare tre år etter at jeg gikk ut fra KHiO. For det andre så gir det meg økonomisk trygghet og investeringsmuligheter jeg aldri ville hatt mulighet til å få til alene, selv med mine fem andre jobber for tiden. Prisen gir meg lettere skuldre og mulighet til å si opp andre jobber som tar mye av tiden min, som jeg nå heller kan bruke på verkstedet.

Om Hodnes kunstnerskap skriver juryen følgende:
Karakteristisk og nyskapende smykkekunst. Viser en ærlig, autentisk og undrende tilnærming. Beundringsverdig anvendelse av tradisjonell metode. Gir også gjenklang hos oss at hans arbeid stiller spørsmål til forståelsen av «ekthet», og at det utfordrer fastlåste forestillinger om temaer som sårbarhet og styrke.

Artikkelen fortsetter under bildet. Se bilder fra prisutdelingen nederst i saken.

Stiftelsen Scheibler gir oss også følgende dypdykk i Hodnes arbeid:
Smykkekunstner med BA og MA i medium og materialbasert kunst fra Kunsthøyskolen i Oslo i 2019 og fra Hiko Mizuno College of Jewellery i Osaka, Japan. Hodne har i sin relativt korte karriere allerede deltatt i et 30-talls utstillinger, bl.a. i München Jewelry Week, og han er innkjøpt av Nasjonalmuseet, KODE og Nordenfjeldske Kunstindustrimuseum. Som få av samtidens smykkekunstnere arbeider Hodne med sliping av stener – en eldgammel teknikk, som ikke mange mestrer i dag. Han arbeider med kvarts, aventurin, safir, ametyst og syntetiske stener som får markante og intrikate slipninger i rektangulære, firkantete eller runde grunnformer. Han sliper til smykkeelementene inn i selve stenen slik at man bare legger til en enkel brosjenål.

Under bearbeidelsen av stenen fokuserer Hodne på den geologiske prosessen som den har gjennomgått og som er synlig i stenen. Han setter også spørsmålstegn ved «ekthet» begrepet – særlig når den molekylære strukturen er identisk i den ekte og i den kunstig lagete stenen. Titlene på Hodnes arbeider varierer mellom «skjold» og «vindu», som har vært hans gjentagende tema. Gjennomskinnelige krystaller kalles vinduer, mens de opake mineralene heter skjold. Det identitetskapende formspråket i heraldikk og våpenskjold er inspirasjonskilder til Hodnes smykkekunst.

Om Stiftelsen Scheibler
Stiftelsen Scheiblers formål er å støtte samfunnsnyttige og kulturelle tiltak. Styret i stiftelsen innvilger støtte til konkrete prosjekter med hovedvekt på sosiale tiltak. Stiftelsen deler også ut noen priser. Midlene som deles ut av Stiftelsen Scheibler er avkastning av verdier tilført stiftelsen gjennom salg av Fabritius-konsernet, som ble bygget opp av familien Scheibler. Styrets faglige rådgiver for utvelgelse av kandidater til priser i design og kunsthåndverk er Widar Halén, seniorforsker ved Nasjonalmuseet.

NK sender varme gratulasjoner til begge prisvinnerne!


Publisert

Sist oppdatert

Kategorier

Nyheter

Mer fra aktuelt

Gå til Aktuelt