Hopp til hovedinnhold

Storslått åpningshelg rundt Temautstillingen 2022

Lørdag 18. juni åpnet Temautstillingen 2022: "The Hands That Unravel the Sweater" på Nordnorsk kunstnersenter i Svolvær. Åpningshelgen bestod av tre spennende arrangementer, omgitt av mektige omgivelser i hjertet av Lofoten.

Temautstillingen 2022 var rammet inn og virket i samarbeid med NK Nord-Norge sin juryerte medlemsutstilling I kjølvannet, symposiet Håndfast – symposium for samfunnsengasjert kunst, og katalogen med samme navn som Temautstillingen –The Hands That Unravel the Sweater. Sammen samlet disse arrangementene kunsthåndverkere og kunstinteresserte fra fjern og nær.

Se bilder fra åpningshelgen nederst i saken.

"I kjølvannet" – en juryert medlemsutstilling
Fredag kveld braket det hele løs med åpning av NKNNs I kjølvannet, der prosjektleder Toril Bonsaksen og Benjamin Slåtterøy var vertskap. Bonsaksen og juryleder Marit Ellisiv Landsend åpnet utstillingen med taler, og musiker Bjørn Sundklakk spilte stemningsfull musikk som rammet inn kunstverkene. I utstillingen får man oppleve kunstverk som «belyser kunstnernes prosesser, bekymringer og strategier rundt samfunnsaktuelle temaer». Utstillingen står til 13. august. Les mer.

The Hands That Unravel the Swater
Lørdag 18. juni åpnet Temautstillingen 2022 på Nordnorsk kunstnersenter, med tale fra prosjektleder Torill Østby Haaland og en introduksjon til utstillingen av kurator Anne Klontz. Østby Haaland takket alle bidragsyterne, mens Klontz begynte talen sin med å sitere de deltakende kunstnerne. Til slutt fikk vi se utstillingskatalogen som presenterer utstillingen og de ulike duettene, i tillegg til å kontekstualisere og åpne opp for tolkningsmuligheter omkring utstillingens ulike tematikker.

Les mer om tematikken rundt årets Temautstilling her.

Innholdsrikt symposium
Etter åpningen var det duket for symposiet «Håndfast – symposium for samfunnsengasjert kunst» på Kulturhuset i Svolvær. Prosjektleder Sylvia Henriksen og Sophie Berenika Borch, begge fra styret til NK Nord-Norge, ønsket alle velkommen. Deretter holdt daglig leder i NK, Lise Stang Lund, velkomsttale som tok for seg det politiske arbeidet og aktivisme på kunstfeltet, både med historiske og personlige anekdoter.

Symposiet bestod av hovedforedrag ved kunstner og forsker Dr. Maria Huhmarniemi fra Universitetet i Lapland (FI). Hun fortalte både om aktivisme og «craftivism» i arktisk kunst, men også om sin egen praksis. Under første kunstnersamtale modererte kurator Anne Klontz en samtale om tekstil, med Ragnhild Lie og Karen Kviltu Lidal. Her fikk vi blant annet høre om om naturfarging av ull og den feminine, varme arkitekturen. Vi fikk sett filmen «Hannah Ryggen - Bildväverska» fra 1963. Her besøker fotograf Harry Ditmer Hannah Ryggen, i hennes atelier i Trondheim. Ryggen forteller selv om flere av motivene og historiene bak utvalgte vever. Etter filmen presenterte Marit Ellisiv Landsend et muntlig kåseri, som ble innledet og avsluttet med små innslag av felles Tai Chi. Ellisiv Landsens innlegg var utformet som en filosofisk og poetisk redegjørelse omkring hender. Under kunstnersamtale nummer to modererte Anne Klontz igjen, her mellom BOOM! Glass Group og Linn Kalseth. Det ble tatt opp tematikker omkring «det stygge glasset», lim som tabu i glassverdenen og «det feminine, myke samfunnet». Til slutt rundet formidlingskurator i NK, Stephanie Serrano Sundby, det hele av med en oppsummering og konklusjon.


Publisert

Sist oppdatert

Kategorier

Utstillinger

Mer fra aktuelt

Gå til Aktuelt