Hopp til hovedinnhold

Klart for åpning av "Mendable"

Norske Kunsthåndverkere Viken og House of Foundation ønsker velkommen til utstillingen "MENDABLE – Klima og miljø i dagens kunstpraksis". Utstillingen åpner lørdag 29. august kl. 15.00 på House of Foundation I Moss.

NKs temautstilling arrangeres årlig, i en ny region hvert år og det er de ulike regionene som selv velger tema. I 2020 er det NK Viken som er arrangør, og utstillingsprosjektet "MENDABLE" er en samproduksjon med House of Foundation i Moss, som er visningsstedet for utstillingen, og NK sentralt.

Performance
På åpningen vil det blant annet bli performance av kunstnerne Kristina D. Aas og Erika Henriksson. Leder for NK Viken Svein Ove Kirkhorn vil innlede og leder av Kulturkomiteen i Viken fylkeskommune, Cecilie Agnalt, skal avholde den offisielle åpningstalen. "MENDABLE" er juryert, og av 115 søknader er 16 kunstnere valgt ut til å delta. Jury for Temautstillingen 2020 har bestått av kunstnerne Margrethe Loe Elde, Barbro Hernes, Svein Ove Kirkhorn og Ann Kristin Aas.

Deltakende kunstnerne:
Kristina D. Aas // Anja Borgersrud // Linnéa Blakéus Calder // Gabriella Göransson // Anita Hanch Hansen // Erika Henriksson // Cecilie Haaland // Thomas Iversen // Linda Jansson Lothe // Gerd Wevling Matre // Eline Medbøe // Ruta Pakarklyte // Karina Nøkleby Presttun // Toril Redalen // Erika Reed // Kristin Sæterdal

Formidlingsprogram
I forbindelse med utstillingen skal vi blant annet arrangere seminar den 24. september, avholde workshop og dialogbasert kunstformidling for barn/unge og for personer med minoritetsbakgrunn (samarbeid med Moss voksenopplæring).

Utstillingsperioden er 29. august – 11. oktober. P.g.a. Covid-19-restriksjoner er det begrenset kapasitet på åpningsarrangementet, som allerede er fulltegnet. Utstillingen og formidlingsprogrammet er støttet av Norsk kulturfond, NK, Sparebankstiftelsen, Moss kommune og Viken Fylkeskommune.

Bakgrunn om performance-kunstnerne
Kristina D. Aas bor og jobber i Bergen. Hun jobber med digital jacquardvev, brodering, installasjoner, video og collage. I sine arbeider appellerer hun til vår taktile sans gjennom et bevisst og stødig håndverk. Hun stiller spørsmål ved vår perseptuelle forståelse og forholdet vi har til omgivelsene våre. Til Temautstillingen 2020 har juryen valgt ut prosjektet «Unweaving». I dette prosjektet har Kristina D. Aas laget en stor vev som hun skal demontere i løpet av utstillingsperioden. Veven demonteres litt i forkant av åpning, på åpningen og underveis i perioden. Hele prosessen blir en performativ handling der publikum kan observere hvordan verket sakte forsvinner.

Erika Henriksson bor og jobber i Trondheim. Hun er utdannet arkitekt og jobber prosjektbasert og undersøkende ved å kombinere konstruksjonshåndverk og relasjonsprosesser. Arbeidet hennes er basert på nære og personlige forhold til mennesker, steder og materialer. Til Temautstillingen 2020 har juryen valgt ut prosjektet «Kvadrat». Dette er et temporært og stedsspesifikt arbeid basert på kubbeteknikken: å mure med tre og leire. Erika Henriksson skal arbeide med kubbeveggen før og under utstillingen, som en iscenesatt og pågående performance, der besøkende kan følge arbeidet. Ved å følge veggens utvikling kan tilskueren selv reflektere over hva som kan være innholdet i en byggeteknikk hvis man ikke lar en tenking om effektivitet og økonomisk lønnsomhet styre. Veggen bygges opp i bakgården til House of Foundation. Hun har blant annet hentet opp leire og samlet inn funnet tremateriale i Moss.

Publisert

Sist oppdatert

Kategorier

Nyheter

Mer fra aktuelt

Gå til Aktuelt