Hopp til hovedinnhold

Urgammel brenneteknikk for keramikk Grünerløkka

Mandag 12. oktober etter 12.00 fyrer Anne Udnes opp brennegrop for keramikk i Kubaparken på Grünerløkka og brenner utover ettermiddag og kveld.

- Keramikk er et svært gammelt håndverk og kunstnerisk utrykk. Den eldste keramikkgjenstanden som er funnet er en 26.000 år gammel venusfigur fra Tsjekkia. Og muligheten til å oppbevare og koke mat i leirekar forbedret livsvilkårene radikalt for ur-menneskene, begynner Anne Udnes som mandag 12. oktober fyrer opp brennegroper for keramikk i Kubaparken på Grünerløkka.

På plenene i Kubaparken vil Udnes brenne keramikk på urgammelt vis og demonstrere ulike brenneteknikker utover ettermiddagen og kvelden.

- Brennegrop er en urgammel teknikk hvor leiren brennes over lang tid i en dyp grop som er fyrt med ved, kumøkk, tørket tang og annet organisk materiale, samt salt, kobber og jern. Med denne teknikken gis keramikken et helt særegent og rått uttrykk. Jeg har jobbet med disse teknikkene i mange år og reist sett gamle brenneteknikker som fremdeles blir brukt i feks India og New Mexico. Arbeidene får et særpreg og et utrykk man kjenner igjen fra museumsbesøk, forklarer Udnes.

Udnes har svennebrev som pottemaker og har bred erfaring fra ulike verksteder over 25 år. Hun har arbeidet og deltatt på workshop i England, Hellas og USA, Texas og New Mexico og har lært forskjellige håndverks og brenneteknikker. For tiden er hun også aktuell på utstillingen Norway Designs Nå vol. 2: Skala i Oslo.

- Jeg er opptatt av overflater, struktur og form. Nesten alt kan lages i leire. Selv om mye av det jeg lager er stort, er det ment for daglig bruk. Det er kanskje i gråsonen opp mot kunst, men for meg er godt håndverk en hedersbetegnelse. Jeg liker at det jeg lager kan brukes, skriver Udnes på sine egne hjemmesider.

Udnes begynner å brenne keramikk mandag 12. oktober etter 12 og holder på utover ettermiddagen og kvelden. Tirsdag formiddag mellom 10 og 12 blir det åpning av gropene.

Arbeidene blir vist som en liten pop-up utstilling under et partytelt og en mini brennegrop vil brenne også tirsdag utover dagen fram til 17-18 tiden.

Udnes vil også vise arbeider fra andre vedfyrte brenneteknikker og får muligens «gjester med medbrakte eksempler» for å vise bredden i vedfyrt keramikk.

Brennegropene er støttet av Norske Kunsthåndverkere som del av NKs 40-årsmarkeringer.

Værforbehold!

Den samme tirsdagen kåres Årets kokk 2015 på Mathallen Oslo som ligger 100 meter unna der brenningen finner sted. Der deltar Øyvind Bøe Dalelv fra Statholdergaarden som i samarbeid med Udnes har laget et spesielt servise, skåler og tallerkener, som han bruker under Årets kokk 2015. Vinneren av årets kokk går videre til Bocuse d'Or Norge!

Publisert

Sist oppdatert

Kategorier

Arrangement

Mer fra aktuelt

Gå til Aktuelt