Hopp til hovedinnhold

Utsatt søknadsfrist for kunstnerdrevne visningssteder

Loven om kollektiv forvaltning av opphavsrett ble innført i 2022. Loven setter en rekke nye krav til organisasjoner som forvalter kollektive vederlagsmidler. NK har arbeidet aktivt med saken siden 2021, som skal behandles av NKs landsmøte i juni. Dette medfører at søknadsfristen for kunstnerdrevne visningssteder må utsettes.

Hovedprinsippet i loven om kollektiv forvaltning av opphavsrett er at vederlag skal utbetales til individuelle rettighetshavere, dersom det er mulig. Det kan dras fra en viss prosentandel av vederlagsmidlene til «utdanningsmessige, sosiale og kulturelle ytelser», som kan gå til kollektiv fordeling i form av stipender eller andre støtteordninger til beste for kunstnergruppen.

Loven vil ikke ha virkning for de vederlagene som anses som kulturpolitisk begrunnede. For NKs fond betyr det i praksis at loven har virkning for kopieringsvederlaget, men ikke for visningsvederlaget eller bibliotekvederlaget.

Kopieringsvederlaget er en av inntektskildene til Norske Kunsthåndverkeres vederlagsfond, som bl.a. finansierer støtteordningen til kunstnerdrevne salgs- og visningssteder. Siden saken skal til behandling i NKs landsmøte, og finansieringen av støtteordningen til kunstnerdrevne visningssteder er avhengig av denne behandlingen, så må søknadsfristen utsettes til over sommeren. Søknadsfristen for 2023 er fredag 4. august.

Her finner du søknadsskjema for ordningen.

Les mer om loven her.

Publisert

Sist oppdatert

Kategorier

Nyheter

Mer fra aktuelt

Gå til Aktuelt