Hopp til hovedinnhold

Jorunn Kjær

Metall

E-post

jkjaer@online.no

Telefon

98005487

Last ned CV

Gjennom skulpturelle objekter i metall forsøker jeg å visualisere en stemning eller tanke. De skulpturelle objektene i gjenbrukt metall er inspirert av Arte Povera og dets mange etterkommere som tar utgangspunkt i funne materialer og gjenbruk. Materialvalget gir en følelse av kontinuitet og forbindelse med fortiden samtidig som det utfordrer vår oppfatning av hva som er verdifullt eller vakkert. Materialene kan være gamle oljefat funnet på eget gårdsbruk eller i nærområdet. Plasmaskjæreren er hovedverktøyet når jeg forsøker å omskape et massivt og hardt materiale som stål til å gi et skjørt og lett inntrykk. Assosiasjonen går til rosemaling og bunadsbroderi når jeg lar ildstrålen fra verktøyet lage lekne buer og organiske former i stålet. Noen ganger går strålen gjennom stålet mens andre ganger bare etterlater furer og spor. Varmen fra verktøyet gir et uforutsigbart fargespill, noe som tilfører bevegelse og energi til verkene. Skulpturen består av flere deler som sveises sammen til en helhet. Overflaten pusses, brennes eller forblir ubehandlet for å skape kontraster og mønstre i stålet. Betongfoten pusser jeg med stålbørste slik at overflaten blir grovere og skaper ytterlig kontrast mellom materialene. Disse "stumme" objektene får nytt liv og inviterer betrakteren til en direkte interaksjon og engasjement.

2024

Den viktigste arven er vinger

Vingen som mykt brer seg over objektet gir inntrykk av å sveve samtidig som den gir en følelse av beskyttelse.

2024

Slekters gang

Tittelen peker både på objektets form og materialet; gammelt produkt har fått nytt liv.

2024

Tanken er fri

Objektet er skjært ut av et gammelt oljefat og er gitt en form som peker på at tankene kan flyte fritt utover vedtatte regler og rammer.

2024

Trygt forankret

Det er ikke så farlig å vise "skrubbsårene" som livet har gitt deg så lenge du vet hva du står for.

2024

Bare la meg skinne

Objektet er formet i stål og pusset for å gi en skinnende overflate

2024

Lærdom

Skåret ut av stålplate

2022

Elementene

Vi kan oppleve havets rasende energi som skremmende brutal og samtidig fascinerende vakker, vindens trassige styrke eller varsomme pust.

2022

Svev

DEN følelsen! Som bare får deg til å sveve.

2021

Treklang

En sideutstilling til kunstfestivalen Greenlightdistrict 2021, tema SKOG. Mine stålskulpturer kan relateres til trær og bladverk i forråtnelse, men også med referanser til pandemiens karakter som tvan

2021

The real words

En beskrivelse av følelsen vi har inni oss og hva vi viser utad. Hvordan vi kommuniserer og hvor vanskelig det kan være å forstå og bli forstått rett, avhengig av hvilke preferanser vi har. Installasj