Hopp til hovedinnhold

NKs milepæler

Illustrasjon i mange farger

1974

Kunstneraksjonen

Mange medlemmer engasjerte seg sterkt i Kunstneraksjon–74, en stor fagpolitisk aksjon for å bedre kunstnernes arbeids- og levekår, med tilslutning av 21 kunstnerorganisasjoner. Norske Kunsthåndverkere ble – som nyetablert organisasjon – en aktiv part i aksjonen og oppnådde forhandlingsrett med staten. NK deltok i forhandlingene om bl.a. garantiinntekten og utstillingsvederlaget mot slutten av 70-tallet.

Illustrasjon i mange farger

1. april 1975

Navneendring: Norske Kunsthåndverkere

Inspirert og oppildnet av kunstneraksjonen som startet i 1974, ville kunsthåndverkerne tydeliggjøre sin identitet som frie, skapende kunstnere. Fagorganisasjonen Norske Kunsthåndverkere ble etablert i 1. april 1975, gjennom en uravstemning blant medlemmene i foreningen Norske Brukskunstnere.

8. september 1975

Årsutstillingen 1975

Årsutstillingen som ble vist på Maihaugen i Lillehammer høsten 1975, var den første som kunsthåndverkerne selv arrangerte. Tidligere hadde en lignende utstilling blitt arrangert av paraplyorganisasjonen Landsforbundet Norsk Brukskunst (LNB). Utstillingen i 1975 bidro til å markere NK som en selvstendig og profesjonell kunstnerorganisasjon.

1976

Norske Kunsthåndverkeres formidlingssentral

Med mottoet «Formidling fronter faget», har NK alltid kjempet for formidling av kunsthåndverk. Med støtte fra staten, etablerte NK i 1976 en egen formidlingssentral for å synliggjøre kunsthåndverk, bl.a. gjennom landsdekkende utstillinger, publikasjoner og seminarer.

1978

Løsrivelse fra Landsforbundet Norsk Brukskunst

Etter flere år med konflikt meldte NK seg ut av paraplyorganisasjonen Landsforbundet Norsk Brukskunst, for å oppnå full selvstendighet som organisasjon. Dette var et ledd i profesjonaliseringen av kunsthåndverket, med nyskapende siktemål heller enn fokus på brukskunst og industri.

Illustrasjon i mange farger

1980

Tidsskriftet Kunsthåndverk

Første utgave av tidsskriftet Kunsthåndverk ble utgitt i 1980. Ambisjonen var å utvikle en relevant diskurs for kunsthåndverket, vise frem samtidens kunsthåndverk og sette den i kontekst. I oppstarten ble tidsskriftet produsert av kunsthåndverkerne selv, men har lenge hatt redaktør ansatt på oppdragskontrakt.

1985

Landsdelsutstillingen

I 1985 kom Landsdelsutstillingen på statsbudsjettet for første gang. Pengene ble brukt til å gjennomføre tre utstillinger i Agder/Buskerud, Oslo/Akershus og Nord-Norge. Det var NKs ulike distriktslag som arrangerte landsdelsutstillingene.

Illustrasjon i mange farger

1991

Format

Det var en sentral ambisjon for NK å opprette egne gallerier for kunsthåndverk. Våren 1991 kunne galleri Format i Oslo for første gang ønske publikum velkommen til et salgs- og visningsrom for nyskapende kunsthåndverk av høyeste kvalitet, med støtte fra Kulturdepartementet.

Illustrasjon i mange farger

1997

Format i Bergen (KRAFT)

Format opprettet en ny avdeling sentralt i Bergen senhøsten 1997, med støtte fra Bergen kommune og Kulturdepartementet. Galleriet ble skilt ut som et eget aksjeselskap i 2012, med nytt navn. KRAFT er et visningssted og kunnskapssenter for norsk og internasjonalt samtidig kunsthåndverk.

2003

Utenlandsformidling

NK hadde ambisjoner om å styrke sitt internasjonale arbeid og fikk fra 2003 støtte fra Kulturdepartementet for arbeid med utenlandsformidling. Støtten muliggjorde av NK kunne intensivere arbeidet med internasjonale utstillinger og utveksling. Denne delen av virksomheten ble i 2012 skilt ut som et eget aksjeselskap, gjennom Norwegian Crafts.

2011

Temautstillingen

Landsdelsutstillingen endret navn til Temautstillingen i 2011, og med navneendringen kom også en ny retning for utstillingskonseptet. Temautstillingen er en kuratert gruppeutstilling som – med få unntak – blir arrangert årlig, på ulike visningsrom over hele landet.

Illustrasjon i mange farger

13. desember 2012

Norwegian Crafts

Utenlandsformidlingen i NK ble i 2012 skilt ut i et eget eget aksjeselskap. Norwegian Crafts ble etablert for å styrke internasjonalt samarbeid på kunsthåndverksfeltet, blant annet gjennom utveksling, besøksprogram, utstillinger, residens- og støtteordninger og publikasjoner.