Hopp til hovedinnhold

850 000,- til NK Midt-Norge!

Norske Kunsthåndverkere Midt-Norge (NKMN) ble nylig tildelt 850.000 danske kroner for sitt prosjekt Hunger. Støtten kommer fra Nordisk Kulturfonds Handmade-satsning, som utforsker håndkunnskap fra forskjellige vinkler og har som mål å styrke nordiske samarbeid mellom aktører og miljøer rundt det håndlagde. 

Sulten på håndverket

Prosjektet Hunger – en serie med workshops i Malakta (Finland), Frösön (Sverige) og i Trondheim – fokuserer på skapertrang i en tilværelse hvor livet og kulturen er i stadig bevegelse. Både geografisk og digitalt må vi forholde oss til forandringer og nye behov. I takt med det flyktige øker hungeren etter håndverket og interessen for materialbasert kunst. Unge kunststudenter søker til det håndlagde og vil spikke, dreie og veve. Prosjektet Hunger og vil undersøke hvordan bevegelse og det å forflytte seg geografisk fanges i skapende utrykk. Den fysisk konkrete bevegelsen legger premiss for den kunstneriske produksjonen.

Inviterer lokale kunstnere

Prosjektet vil ha en fast kjerne av 10 kunsthåndverkere med bakgrunn i ulike materialer og uttrykk, som deltar på alle tre workshopene. I tillegg skal 10 plasser stilles til disposisjon til lokale håndverkere, kunstnere, kulturprodusenter samt til spesielt invitere kunsthåndverkere. Prosjektet avsluttes med en kuratert utstilling. Toril Redalen er prosjektleder og kurator for Hunger sammen med kurator Ingun Myrstad.

Samarbeid på tvers av nordiske landegrenser

Med Hunger ønsker NKMN å utvikle tverrfaglige møteplasser for håndverket i Norden. Målet er å utvide forståelsen for det håndlagde, samt finne svar på hva som skjer når kunnskap ervervet fra ulikt hold og ulik tid møtes og foredles til noe nytt. Samtidens kunsthåndverkere er på stadig leting etter hva håndverk knyttet opp mot møtesteder for kultur og fagutveksling kan utvikle. Hunger ønsker skape en ny samarbeidsplattform – et håndverkslandskap for nordisk håndverk.

Kunstnerisk undersøkelse gjennom det håndlagde

I en kommentar til utdelingen sier Nordisk Kulturfond: "Projektgruppen lægger op til en kunstnerisk undersøgelse gennem det håndlavede. Projektet strækker sig geografisk over et stort område uden for metropolerne, og det er geografien, der er definerende for projektets resultater. I de geografisk bestemte møder sker det uventede. Der bydes andre perspektiver ind end dem, projektet startede med. Det er et åbent projekt med en kernegruppe af udøvere og en invitation til lokale, billedkunstnere såvel som kunsthåndværkere. Ansøgningen vidner om et frisk greb om håndværk og om høj kunstnerisk kvalitet."

Publisert

Sist oppdatert

Kategorier

Nyheter

Mer fra aktuelt

Gå til Aktuelt