Hopp til hovedinnhold

Anne Léger: BACK TO DARK i Kunstnerforbundet

Torsdag 12. mai åpner utstillingen BACK TO DARK i Kunstnerforbundet. Den viser nye smykker av Anne Léger i begge salene i andre etasje.

Ifølge en pressemelding fra Kunstnerforbundet er utstillingen nummer tre i en utstillingstrilogi som handler om det nordiske lyset. De tidligere utstillingene hadde titlene BEYOND DARK (RAM galleri, Oslo 2014) og FURTHER BEYOND DARK (KRAFT - rom for kunsthåndverk, Bergen 2015). Med sin bakgrunn fra Frankrike, Leger er først og oppvokst i Chartres, opplever hun noen spesifikke nyanser i det nordiske lyset som hun ønsker å fange i sine smykker. Lyset i Norden handler også grunnleggende om mørke, noe Léger spiller på i sine smykker og deres titler.

I utstillingen presenterer Léger 25 nye smykker i tre serier; Nude, Clair-Obscur og Back to Dark, forteller pressemeldingen;

- Førstnevnte smykkeserie tar for seg hudens nyanser og er bygget opp av materialer i sarte, lyse farger. Claire obscur er det kunsthistoriske begrepet for skyggevirkninger formidlet gjennom kontrasten mellom lys og skygge. Serien Back to Dark bærer utstillingstittelen og er slik det fremgår en mørk og dramatisk serie.

Léger lager smykker i skjæringspunktet mellom maleri, skulptur og arkitektur. Smykkene bygges opp eller komponeres som små arkitektoniske verk. Forskjellige tresorter som palisander, ibenholt, nøtte- og frukttrær inngår i et form- og fargespill sammen med metall, emalje og stein. Del for del settes sammen til komplekse konstruksjoner som kan minne om arkitekturens oppbygningsprinsipper med assosiasjoner til pilarer eller en gavl. Léger finner mange av sine materialer i Japan, og konstruksjonen har også noe av den japanske tradisjonen ved seg. Hun eksperimenterer med farge og geometri, samtidig som smykkene refererer til kropp og skiftninger i naturen.

Seriene med smykker som innbyrdes har slektskap i tematikk, fargenyanser og oppbygning komponeres i utstillingsrommet, aktivert gjennom malte flater som danner en bakgrunn for smykkene og fremstår som skulpturale elementer i rommet. Det nordiske lyset med dets skiftninger, koloritt og stemningsleie er innskrevet i kunsthistorien gjennom blant annet forrige århundreskiftets Fleskum-malere og Edvard Munch. Legérs smykker gir ny dybde til denne rike tradisjonen. Visuelt og konseptuelt åpner Légers smykker seg mot kunsthistorien, til diskusjoner innen maleri, skulptur, objekt og arkitektur. Referansene til omgivelsene av hud peker mot den som skal bære smykkene og hvordan de opptrer i verden.

Anne Léger (f. 1966) er utdannet ved Institutt for Metall ved Kunsthøgskolen i Oslo. Hun har deltatt på en rekke separat- og gruppeutstillinger både i Norge og internasjonalt. Av senere utstillinger har hun deltatt på May refer to Jewellery kuratert av Kathrine Lindman, Skåtøy 2015, SCHMUCK 2015 i München, From the Coolest Corner- Nordic Jewelry München 2015 og SOFA Chicago, Charon Kransen Arts, USA. Hennes arbeider er innkjøpt av blant annet, Nasjonalmuseet og Nordenfjeldske Kunstindustrimuseum.

Utstillingen åpner 12. mai og står til 5. juni

Publisert

Sist oppdatert

Kategorier

Utstillinger

Mer fra aktuelt

Gå til Aktuelt