Hopp til hovedinnhold

Åpningshelg for Temautstillingen 2023

Til helgen er det flere åpningsarrangementer for Temautstillingen 2023. Det blir opptredener med The Octopus Waffle Lab, workshop med Patricia Belli og Curated Kitchen Dinner med Void & Co. Velkommen til en spennende åpningshelg på Hordaland kunstsenter i Bergen!

Time will tell, she already does
Norske Kunsthåndverkeres Temautstilling 2023
Hovedarena: Hordaland kunstsenter
Samarbeidspartnere: Tekstilindustrimuseet, Norske Kunsthåndverkere Vest-Norge og USF Verftet

Med: Patricia Belli, Madihe Gharibi, Siv Støldal, Void & Co., Ali Shah Gallefoss, Julie Shirani Kausland, Linda Lid, Tim Parry-Williams, Frantzsen&Mjanger.

Time will tell, she already does legger opp til et nært forhold til tiden, noe som åpner opp for å gå inn i seg selv, revurdere omgivelser og tilhørigheten i fellesskap. Forholdet belyser mulige fremtider fra en bestemt nåtidssammenheng, samtidig som det involverer rekonstruksjonsprosesser. Det uttrykker tidens lærdom gjennom menneskelige møter, materialer og forming av objekter.

Utstillingen er i en kontinuerlig endringsprosess, som påvirkes av hvem som deltar. Det inviterer publikum til en langsom, spredt og pågående opplevelse over tid. På en stillferdig måte vil kunstverk, hendelser og ideer komme og gå.

Program for åpningsarrangementet:
17:00 - 22:00: Utstillingsåpning
17:00 - 19:00: Octopus Waffle Lab, performance med Void & Co
17:30 - 17:50: Taler

Det blir forfriskninger i vår nyoppussede kafe. Vi håper å se dere på åpning!

FULLBOOKET: Patricia Belli
Sources of Meaning, workshop med Patricia Belli

Tid: 2. september (fullbooket). Workshopen arrangeres også 9. september – her kan du melde deg på for 9. september-utgaven.
Hordaland kunstsenter byr på forfriskninger og snacks.

"Sources of meaning" er en hands-on utveksling som inviterer til å tenke over hvordan materialer og komposisjon påvirker persepsjonen – hvordan vi oppfatter noe. Deltakerne tar med seg sine egne funnede objekter og får dem til å interagere, og diskuterer hvordan mening skapes, både på et sansenivå og politisk.

Patricia Belli (f. 1964, Managua, Nicaragua) er en kunstner fra Nicaragua, som arbeider med spørsmål om ubalanser – både sosiale, miljømessige og følelsesmessige. Hun har deltatt i biennalene i Havana (1989 og 2000), Sentral-Amerika og Karibien (Santo Sunday, 1994 og 2001), Lima (1997), Cuenca (2011), Irland (2018), Berlin (2018) og FEMSA, Mexico (2020–21) og den 58. Carnegie International (2022), samt i ulike utgaver av den nicaraguanske og sentralamerikanske biennalen. En antologisk utstilling av kunstverkene hennes turnerte i San José, Managua og Guatemala City mellom 2016 og 2017. I mars 2023 fullførte hun DAAD Artists-in-Berlin-stipendiat og flyttet tilbake til Nicaragua.

Void & Co
PERFORMANCE / The Octopus Waffle Lab

Tidspunkt:
Fredag 1. september kl. 17.00–19.00.
Søndag 3. september kl. 12.00–13.30.
Praktisk: Gratis, ingen påmelding.

The Octopus Waffle Lab
En participatory installation av Void & Co.

You are a dancing survivor.
Three hearts are beating in your boneless body.
Someone told me you make your ink out of the souls of dead sailors.
With your gentle, melancholy eyes you look at me,
and through them I spot a view of your home in the deep unseen.
Mesmerized by your transcendental grace
I want to be absorbed in your embrace,
which is like a force of love too strong for this world.
We could eat each other, simultaneously, in a cloud of ink
a black violet smokescreen concealing our pleasure.

The Octopus Waffle Lab inviterer til å tenke nytt i fellesskap om våre eksisterende oppfatninger av mat og næring, mot et bakteppe av økende miljøutfordringer når det gjelder ernæring. Er næringen du trenger langt fra det du ønsker deg? Når er noe en kraftfull intuitiv evne til å skjelne, og når er det bare en dårlig vane? Hvordan skiller vi mellom behov og begjær? Har du noen gang spist et ord, et placebo, et minne, eller spist med øynene lukket? Hva er spiselig? Hvordan tar vi til oss egenskapene til det vi spiser? Besøkende som trer inn i The Octopus Waffle Lab er velkommen til å bli med når Void & Co. skaper et rom for eksperimentering og samtaler om hvordan vi skaffer oss næring.

Arbeidet utforsker matkultur og -arv, fordommer og overtro og følelsesmessige forbindelser til mat i en tidsepoke der “det vi spiser former framtiden”.

Void & Co. er en inkluderende plattform for visuelle kunstprosjekter, drevet av Ditte Knus Tønnesen (f. 1982, Aarhus, Danmark) og (f. 1985, Thisted, Danmark). Void & Co. opererer i grenselandet mellom kunstnerisk og kuratorisk praksis, og arrangerer samarbeid med andre kunstnere, utøvere og kunstinstitusjoner. Ordet “tomrommet” har flere betydninger: et tomt sted, mellomrom eller vakuum. De ønsker med sine prosjekter å fylle tomrommets uforløste potensial med historier som på en eller annen måte mangler. Void & Co. ble grunnlagt i København i 2018. The Octopus Waffle Lab ble utviklet i løpet av gjesteoppholdet til Void & Co. ved Sím Island, og har også blitt vist i en soloutstilling ved Open Source Gallery i New York i 2020. Void & Co. deltar med støtte fra Danish Arts Foundation og Land Vorarlberg Kulturabteilung, Østerrike.Void & Co
Curated Kitchen Dinner: Vaffelmeny med Void & Co
Tidspunkt: Søndag 3. september kl 17:00–19:00
Sted: Hordaland kunstsenter
Praktisk: 20 plasser tilgjengelig. Reserver din plass

her.

Betal det du kan: Vi ønsker at Curated Kitchen Dinner-måltidene skal være en tilgjengelig plattform der man kan glede seg over mat og samtaler omkring utstillingen og kunstneriske praksiser. For å gjøre opplevelsen tilgjengelig for så mange som mulig, har Hordaland kunstsenter en “betal det du kan”-ordning der du kan betale >50, 100 eller 200 kr for måltidsopplevelsen din, avhengig av din situasjon og muligheter. Pengene går direkte til å dekke kostnadene til ingredienser og utgifter de har som vertskap for arrangementene.

Void & Co er de første som blir vertskap i programmet Curated Kitchen Dinners. For anledningen vil de by på en meny som består av tre vaffelretter. Gjestene blir invitert til å smake, utforske og bli med i en samtale om matkultur og -arv, fordommer og overtro knyttet til mat, supermat-produkter og måltidet som en kilde til næring på mange ulike plan. Middagen vil åpne for diskusjoner om de økende miljøutfordringene knyttet til ernæring – som proteinproduksjon, spisevaner og våre forbindelser til ulike mattyper, enten de er rasjonelle eller følelsesmessige.

Curated Kitchen Dinners vil presentere og formidle arbeidet til kunstnerne og bidragsyterne i utstillingen Time will tell, she already does. Middagene inviterer publikum til en mer intim tilnærming enn den tradisjonelle kunstnerpresentasjonen, og samler i stedet folk omkring bordet gjennom mat og samtaler.

Arrangementene kommer også til å gi liv til nytt servise og gjenstander som er anskaffet til kjøkkenet på Hordaland kunstsenters åpne kafe. Ali Shah Gallefoss, Julie Shirani Kausland, Linda Lid og Tim Parry-Williams er de fire regionalt baserte kunstnerne som ble valgt ut gjennom en open call-utlysning.

Alle arrangementene er en del av Temautstillingen 2023, Time will tell, she already does.

Om Temautstillingen 2023 og Hordaland kunstsenter: Hvert år siden 2011 har Norske Kunsthåndverkere i samarbeid med en ledende kunstinstitusjon, arrangert Temautstillingen for å undersøke kunsthåndverkets særegne potensial.

​Hordaland kunstsenter er et ressurssenter for samtidskunst for Vestlandsregionen i Norge. Et offentlig tilgjengelig program med utstillinger, arrangementer, samtaler og prosjekter knyttet til formidling, utdanning og kunst i offentlige rom utgjør deres kjerneaktivitet. Kunstsenteret driver dessuten en kafé og bokhandel, samt et helårs gjestekunstprogram.

Publisert

Sist oppdatert

Kategorier

Utstillinger

Mer fra aktuelt

Gå til Aktuelt