Hopp til hovedinnhold

Årsutstillingen 2021 68 søkere videre til 2. juryering!

Nå er 1. juryering av Årsutstillingen 2021 gjennomført. Det ble søkt med 898 verk fra 379 søkere, og av disse har 87 verk fra 68 søkere gått videre til 2. juryering i Kristiansand til høsten.

Norske Kunsthåndverkeres Årsutstilling er den største årlige mønstringen av norsk samtidskunsthåndverk og ble første gang vist i 1975. Årsutstillingen har åpen innsendingsrett og juryeres av NKs nasjonale jury, med mål om å ta pulsen på dagens materialbaserte kunst. I år er det Sørlandets Kunstmuseum som er visningssted og juryen sender 87 verk videre til 2. juryering i Kristiansand.

Årets jury består av Stian Korntved Ruud, (metall, tre), Karina Presttun (tekstil), Hanne Haukom (keramikk) og Hanne Cecilie Gulstad (museets representant). For å opprettholde smittevernreglene har juryen i år som i fjor gjennomført en heldigital 1. juryering.

I den første utvelgelsen har juryen valgt å legge vekt på at utvalget skal representere bredde i materialitet og teknikk. «Det er gledelig å se et så rikt spekter av materialer, materialkombinasjoner og bearbeidingsteknikker», kommenterer årets juryleder Stian Korntved Ruud. «Vi ser en stor iver etter å utforske materialenes samspill og mange arbeider er svært komplekse i sin sammensetning med ulike former og overflatearbeid sidestilt i samme verk. Vi ser teknikker som driver materialene til sitt bristepunkt og verk som er utformet slik at materialene illuderer et annet. Bare innenfor tekstil ser vi et titalls interessante teknikker, noe som har gjort utvelgelsen utfordrende og med gode diskusjoner innad i juryen.»

Samtidig med at digitale verktøy har en mer integrert rolle i det skapende arbeidet enn tidligere, kan vi i flere verk se en tilbakeskuende tendens. Kunnskap om sanking av materialer og gamle teknikker er hentet opp fra glemselen, tatt med inn i samtiden og videreutviklet. «Vi bruker det vi har, det vi får tak i, det som er tilgjengelig. Det har vært i kunsthåndverket lenge å bruke det man har, men nå går folk litt mer av veien for å få det til», kommenterer Korntved Ruud.

Blant årets søknader har det kommet inn flest tekstile verk, mens keramikk følger hakk i hel. Til sammen utgjør disse to materialene to tredeler av årets søknadsmasse.

Fem verk sikkert antatt
Sørlandets Kunstmuseum som huser årets utstilling, har som mål at utstillingslokalene alltid skal være tilgjengelig for publikum. Museet inviterer derfor til «Sneak Peak» fra og med 26. august, et utstillingsdesign som gir publikum mulighet til å få med seg små glimt av monteringsprosessen fra og med 26. august. Hvilke verk som blir antatt i 2. juryering må vi vente i spenning på å få vite frem til offisiell åpning av Årsutstillingen 2. oktober, men allerede nå kan vi røpe at fem verk har fått sikker plass. Det er Randi Liliequists Is-bjørn, Takumi Morozumis Henka I, Anne Størseths Mitt Åkle, Eva Marit Edwardsens Kimono og Gerd Wevling Matres Flyt#2.

Fokus på kunsthåndverk
Sørlandets Kunstmuseum er et regionalt kunstmuseum for visuell kunst som siden det ble stiftet i 1995 har hatt et tydelig fokus på både kunsthåndverk og billedkunst. I dag har museet ansvar for tre ulike samlinger, deriblant museets egen samling med en særegen samlingsstrategi fokusert mot både billedkunst og kunsthåndverk. Sørlandet Kunstmuseums solide forankring i kunsthåndverk legger de beste forutsetninger til rette for en storslått Årsutstilling i 2021. Vi ser frem til å vise frem årets mønstring av samtidens materialbaserte kunst i Kristiansand.


Publisert

Sist oppdatert

Kategorier

Årsutstillingen

Mer fra aktuelt

Gå til Aktuelt