Hopp til hovedinnhold

Damselfraus masker i Trondheim

Magnhild Kennedys masker er båret av artister som Beyoncé og Erykha Badu og hun nevnes av VOGUE som en verdens mest spennende formgivere. Nå kan du møte maskene hennes i en stor utstilling på Nordenfjeldske Kunstindustrimuseum

Høstens første utstilling på Nordenfjeldske Kunstindustrimuseum i Trondheim åpner i forbindelse med Kulturnatt 13. september. Museet har invitert den London-baserte Damselfrau til å innlede en ny sesong ved kunstindustrimuseet med sine fantastiske masker.


Damselfrau: "Coord" fra 2018. © Damselfrau

Begynte som klubbkonsept
Bak kunstnernavnet Damselfrau står trondheimsfødte Magnhild Kennedy, som i 2007 brøt opp fra Norge og flyttet til London. Hennes første masker ble til i forbindelse med et kostymeball og ulike klubbkonsept i London som fungerte som møtepunkt for drag, mote, street-kultur, kostymer og teater. Denne kulturelle smeltedigelen gjenspeiles i Damselfraus masker, der håndverk, mote, design og kunst møter hverandre i en form hvor inspirasjoner og referanser smelter sammen i et høyst særegent og drømmeaktig uttrykk som skaper situasjoner som opphever skillet mellom virkelighet og fiksjon.

Populær i pop-kulturen
Det er kanskje dette fantastiske, drømmeaktige universet til Damselfrau som gjør at hennes masker appellerer til så mange. Hun har vært med på en rekke internasjonale utstillinger. Maskene har funnet veien til teaterscenen. I popkulturen har internasjonale artister som , Røyksopp og Erykha Badu brukt maskene i sine sceneopptredener. De har figurert i musikkvideoer til artister som Beyoncé og artisten og moteikonet Daphne Guinness. Hun har samarbeidet med Louis Vuitton og vært i Vanity Fair og Vogue. Sistnevnte plasserte henne likegodt på Vougeworld 100 pushing boundaries: Vogues liste over 100 talentfulle individer som har et globalt potensiale til å transformere stil, skjønnhet og kulturelle uttrykk.


Damselfrau: "Fool" fra 2019. © Damselfrau

Bryter ned hierarkier
– Dagens kunstnere og designere har fått en unik mulighet til å kommunisere med sitt publikum gjennom sosiale media. De nye plattformene bryter ned hierarkier og løfter frem en rekke talenter som lett kunne vært oversett om man bare forholdt seg til tradisjonelle kanaler og institusjoner. Sånn er det med Magnhild Kennedy, kunstneren fra Trondheim som har skapt et utrykk og en plattform gjennom sitt alter ego – Damselfrau, forteller museumsdirektørved Nordenfjeldske Kunstindustrimuseum, Åshild Adsen.

Les mer
I tidsskriftet Kunsthåndverk utgave 4 i 2017 kan du lese mer om Magnhild Kennedy og hennes kunstnerskap. Da besøkte Marianne Wie henne på hennes verksted i London. I tillegg samarbeider Kunstpodden med ArtScene Trondheim om et intervju med Damselfrau. Intervjuet vil bli publisert i en av høstens episoder av Kunstpodden.

Damselfraus utstilling på Nordenfjeldske Kunstindustrimuseum står til 10. november 2019.

Publisert

Sist oppdatert

Kategorier

Nyheter

Mer fra aktuelt

Gå til Aktuelt