Hopp til hovedinnhold

Galleri Format fyller 30 år!

FORMAT feirer i år hele 30 år, og denne uken blir det jubileumsutstilling i galleriets lokaler i Oslo, bokslipp av ny publikasjon og fest! Utstillingen "We are human" står hele oktober, og i den kommende måneden blir det i tillegg et spennede sideprogram på Cafe Amsterdam i Oslo. Velkommen til alle for å bli med å feire Format!

Gjennom maksimen «Formidling fronter faget» har Norske Kunsthåndverkere som fagorganisasjon alltid stått i front for å utvikle formidlingen av samtidskunsthåndverket og skape utstillingsmuligheter for kunsthåndverkerne. Det startet med opprettelsen av Årsutstillingen i 1975 (samme år som NK ble etablert som fagorganisasjon) og fortsatte med utviklingen av landsdelsutstillingene fra midten av 80-tallet. Senere tok NK sammen med andre aktører initiativet til etableringen av RAM galleri i Kvadraturen i Oslo i 1989. To år senere fikk NK et stort gjennomslag i Kulturdepartementet og i Norsk kulturråd for opprettelsen av et helt eget visnings- og utslagssted for kunsthåndverk, plassert sentralt i Oslo på Vestbanen. Den offisielle åpningen fant sted 15. juni 1991, med tale av selveste kulturminister Åse Kleveland.

Torsdag 30. september feirer FORMAT sitt 30-årsjubileum med åpning av jubileumsutstillingen We are human fra kl. 18 og fest i Pakkhuset fra kl. 19–24. Pakkhuset ligger ett kvartal unna galleriet i Nedre Slottsgate 2C. Alle er velkomne, og vi håper mange vil delta i feiringen! Se mer info om festen her.

Utstillingen er kuratert av Ida Bringedal og Ida Olesdatter Barland. De startet med å invitere tre kunstnere som har fått invitere med seg en kunstner hver, som igjen har fått invitere en kunstner til. Til slutt stod de igjen med ni kunstnere som blir presentert og får presentere. De la ingen føringer i hvem som kunne inviteres, men lot alle få vite hvilke kunstnere som allerede var invitert. Resulta­tet er en variasjon av kunstneriske praksiser av kunstnerne Sigrid Espelien, Annike Flo, Jakob Oredsson, Leif Stangebye-Nielsen, Jorge Manilla, Helene Duckert, Kiyoshi Yamamoto, Kåre Grundvåg og Tanya Busse. Utstillingen stiller spørsmål i stedet for å gi svar, en utstilling som forhåpentligvis gir rom for flere stemmer, og som er med på å bidra i samtalen om kunstens plass i samfunnet.

I tillegg til utstillingen er det initiert et sideprogram som heter Barformat, som vil foregå på Cafe Amsterdam i Oslo, tre onsdager i oktober; 13., 20. og 27. oktober. I Barformat diskuteres de samme spørsmålene som Are we human forsøker å reise; Hvem går på utstilling? Hvilke stemmer blir representert? Og kan vi egentlig oppnå noe nytt ved å stille spørsmål?

Utstillingspublikasjon
I forbindelse med jubileumsutstillingen er det produsert en publikasjon der vi både kan lese om alle kunstnerne, tekst fra kuratorene og litt om historien til Galleri Format.

Et utdrag fra daglig leder i Format, Irija Øwre:

Da Galleri Format ble opprettet i 1991 var dette et stort løft for kunsthåndverksfeltet i Norge. Galleriet drev formidlings- og informasjonsarbeid, var salgskanal for kunsthåndverkere og en arena for visning av utstillingsprosjekter. Etter 20 års sammenhengende drift ble avgjørelsen tatt om å starte en total reprofilering av Galleri Format. Galleriet skulle gjennomgå fysiske og strukturelle endringer. Det skulle satses på ren galleridrift med høy utstillingsaktivitet i moderne tilpassede lokaler. Jeg ble ansatt som daglig leder januar 2011 for å lede denne prosessen og videreutvikle Galleri Format. Galleriet ble relansert med ny profil i nyoppussede lokaler og en 20 års jubileumsutstilling i september 2011. Den klare målsettingen for galleriets styre og meg selv var at visningsstedet skulle bli et ledende galleri for formidling og salg av kunsthåndverk på et høyt nasjonalt og internasjonalt nivå. Galleriet skulle samtidig ivareta det unike i kunsthåndverket og være en nyskapende og profesjonell pådriver for utvikling av faget.

Resten av teksten kan du lese i publikasjonen.

Utstillingen We are human står fra 30. september til den 31. oktober.

Publisert

Sist oppdatert

Kategorier

Nyheter

Mer fra aktuelt

Gå til Aktuelt