Høythengende smykkepris til KHiO-student
Under forrige ukes store smykkebegivenhet i München ble Tamara Marbl Joka, som en av tre, premiert med den anerkjente Herbert-Hofmannprisen.
Tamara Marbl Joka, som til daglig studerer master i medium- og materialbasert kunst på Kunsthøgskolen i Oslo (KHiO), var helt uforberedt på å motta den høythengende prisen. Etter en tale på tysk, som hun ikke forstod innholdet av, hørte hun navnet sitt bli lest opp og forstod dermed at hun var en av de tre verdige vinnerne. Det er verket The Mirror Of The Past fra smykkeutstillingen Schmuck som gav henne Hofmannprisen.
Eksemplarisk
Herbert-Hofmannprisen overrekkes hvert år til tre kunstnere bak noen av de mest markante verkene i Schmuck, som er en juryert utstilling på den internasjonale håndverksmessa Handwerk & Design i München. Schmuck er et av høydepunktene på messa, som arrangeres i mars hvert år. I følge tildelingskriteriene ser juryen etter «verk som er eksemplariske med tanke på innovasjon og idé, utforming og konsept».
Sterk motivasjon
– Dette er fantastisk! En internasjonal anerkjennelse som dette gir meg enda sterkere motivasjon til å jobbe videre og å representere norsk smykkekunst internasjonalt, forteller Joka. Det er første gang en Norges-basert kunstner mottar prisen. Blant flere enn 600 søkere var Joka en av 67 kunstnere som ble håndplukket til utstillingen, som ble kuratert av britiske Caroline Broadhead. Bredden på kunstnerne er stor, både i teknikk og estetikk, men også i alder. Her er alt fra studenter til nyutdannede og etablerte kunstnere. De to andre prisvinnerne var Jutta Kallfelz fra Tyskland og Neke Moa fra New Zealand.
Munich Jewellery Week
Helt siden tidlig på 2000-tallet har kunstnere strømmet til München for å besøke den internasjonale håndverksmessen og den berømte Schmuck-utstillingen. Både takket være og som et svar på messens begrensninger, har gullsmeder og smykkekunstnere over tid bygget opp en tilstøtende, men like overbevisende tradisjon for å arrangere sine egne utstillinger over hele byen – i gamle bokhandlere, nøytrale butikklokaler, små gallerier, til og med forlatte t-banestasjoner og svømmebassenger. Munich Jewellery Week har blitt en internasjonal begivenhet hvor smykkekunstnere fra hele verden viser fram sine arbeider. KHiO Displaced var en av utstillingene man kunne se under smykkeuka. Der deltok prisvinner Joka sammen med medstudenter og lærere fra KHiO. De var dermed mange som fikk ta del i feiringen av prisvinneren.
Tidlig interesse for smykkekunst
Jokas vei inn i materialbasert kunst startet tidlig. Hun malte og lagde smykker på hobbybasis som ung jente i Sarajevo. Etterhvert snudde hun nesen mot Norge og kunstfaglig utdanning ved Universitetet i Sørøst-Norge med spesialisering innen tre. Etter å ha jobbet noen år bestemte hun seg for å ta sats og søkte seg til KHiO.
– Jeg har alltid likt å uttrykke meg tredimensjonalt. Det er noe spesielt med taktile opplevelser av materialer, forteller kunstneren, som tar førsteåret på masteren. Kunstneren benytter anledningen til å skryte av studiestedet:
– Det er et enestående studentmiljø, og vi disponerer flotte verksteder. Studentene får tett oppfølging og hjelp av høyt kvalifiserte lærerne. Hva mer kan man ønske seg?
Andre norske attraksjoner på messa
I tillegg til Tamara Marbl Joka, ble smykkekunstnerne Nanna Melland, Felieke van der Leest og Sigurd Bronger juryert til årets Schmuck. I tillegg var keramiker Mingshu Li en av finalistene i BKV Prize for young applied arts 2023. Li hadde to verk utstilt på messen.
Publisert
Sist oppdatert
Kategorier
Nyheter