Hopp til hovedinnhold

"Kinderegg" for KRAFT

Fredag 21. august åpner KRAFT tre nye utstillinger. I tillegg viser de nå fram ny nettside og logo!

KRAFT ligger ikke på latsiden – de har midt i koronakrisen fått ny logo og nettside. Det er Stine Berg som har designet ny logo og visuell profil til galleriet. Kristina D. Aas har laget nettsidene. Aas, som til daglig er kunsthåndverker, tekstilkunstner og styremedlem i NK, jobber også med å lage nettsider i Squarespace for kunstnere. Samtidig åpner galleriet tre nye utstillinger. Daglig leder ved galleriet, Kirsti van Hoegee, forteller på telefon fra Bergen at det er litt vilt med alt dette på en gang.

Hanne + Åsa
Hvert år inviterer KRAFT en kunstner bosatt i Norge til å stille ut i Galleriet og Hvelvet sammen med en selvvalgt kunstner bosatt i utlandet. Kunstneren fra Norge inviterer en kunstner hun/han ønsker å samarbeide med, og sammen planlegger de en duoutstilling som produseres av kunstnerne i dialog med kurator. For høsten 2020 inviterte KRAFT Hanne Friis til å stille ut i Galleriet og Hvelvet. Friis inviterte med seg den svenske kunstneren og filmskaperen Åsa Cederqvist. ​

– På grunn av koronaviruset har det i år vært veldig spesielt å jobbe med ustillingsserien. Den svenske kunstneren har ikke hatt muligheten til å være tilstede, forteller Kirsti van Hoegee, som også er kurator for utstillingene.

Lek, tillit og kunstnerisk arbeid
I Galleriet vises filmen og installasjonen "Mama Gaga Dada" av Åsa Cederqvist. Denne ble vist på Momentum i Moss i 2019. Mama Dada Gaga er en utforskende og kompromissløs film, og romlig installasjon, som skildrer lek, tillit og kunstnerisk arbeid generelt. I samarbeid med datteren og moren, dokumenterer og iscenesetter kunstneren Åsa Cederqvist en verden under konstant konstruksjon. I filmen møter vi tre generasjoner kvinner i et hybriduttrykk der lek og forskjellige rollespill handler om forventninger til kunstnerrollen, morsrollen og kvinnerollen. Filmens flere lag fører oss mellom virkelighet og abstraksjon, foreldreskap og barndom, symbiose og separasjon, liv og død. Resultatet er en slags materialisering av hvordan relasjoner, rammer og forventninger stadig utfordres av livets konstante uforutsigbarhet, og om hvordan våre roller ikke er så statiske som vi kanskje vil at de skal være.

Gjennom video, skulptur, installasjon, fotografi og performance skaper Cederqvist humoristiske, eksistensielle, gåtefulle og utfordrende universer som navigerer mellom det underbevisste og det rasjonelle, det fysiske og det flyktige. Arbeidet hennes har blitt presentert på Kunsthal Rønnebæcksholm, Danmark (2020); Momentum 10, Moss, Norge (2019); Kunsthaus Hamburg (2017); Kunsthaus Bethanien, Berlin (2017); Wetterling Gallery, Stockholm (2013, 2016); Bonniers Konsthall, Sverige (2008) blant andre.

Skulpturelle tekstiler
I Hvelvet presenteres verk av Hanne Friis, spesielt laget til dette rommet. Tittelen på Friis´utstilling er "Skjult mønster". Hanne Friis har markert seg med særegne arbeider i tekstil, der de ulike verkene tar form som større installasjoner hengende fra tak eller på vegg, og som objekter på gulvet. Skulpturene blir til gjennom en langsom prosess; tekstilene er farget av planter og deretter formet av en karakteristisk folde- og sømteknikk utført for hånd i repeterende bevegelser som brytes av irregulære vendinger. De organiske og sanselige formene har en påfallende tilstedeværelse i rommet. De er abstrakte, men assosiative, og knytter seg både til kroppslige prosesser og naturens kretsløp og forandringer.

Friis både viderefører og utfordrer den tekstile tradisjonen gjennom sine taktile, håndverksbaserte, skulpturelle og romlige verk. Arbeidene hennes er blitt presentert ved Seinajoki Kunsthalle i Finland (2020), Mariea Wettergren Gallery, Paris (2019), Kristiansand Kunsthall (2019), Foundation Villa Datris, Frankrike (2018), og KH Gallery, London (2017)

Hyller naturen
I utstillingen "Wild is the Wind" i Prosjektrommet viser Jara Marken nye betongskulpturer og malerier på tekstil. Hyllest til kreftene i naturen og til de som er besatt av å komme nær, er tematikken Marken arbeider med gjennom ekspressiv abstraksjon og materialitet.

Utstillingsperioden er fredag 21. august – søndag 18. oktober. På grunn av covid-19 blir det ingen ordinær åpning, og maks 15 personer kan oppholde seg i galleriet samtidig.

Publisert

Sist oppdatert

Kategorier

Nyheter

Mer fra aktuelt

Gå til Aktuelt