Hopp til hovedinnhold

KRAFT presenterer nye arbeider av Nina Malterud

Nina Malterud stiller ut individuelle objekter med særegne farger og overflater utviklet gjennom gjentatte glaseringer og brenninger i Prosjektrommet på KRAFT. Utstillingen åpner fredag 30. oktober.

- Materialet er glasert leirgods i form av ovale flater med en tynn kant opp på alle sider. Den tynne kanten gjør flisen med ett grep til et fat. Arbeidene har identitet både som bilde og bruksting, men funksjonalitet er ikke sterkt prioritert i produksjonsprosessen, skriver KRAFT på sine nettsider og videre;

- Dette konseptet, med tilnærmingen stille, hvitt, grått, startet Malterud med i 2012. Etter hvert har hun supplert det stillferdige og lavmælte med sterkere farger og andre mer kraftige virkemidler.

En rekke objekter fra serien stille, hvitt, grått ble vist på Format (nå KRAFT) i 2013, og nå, to år senere, får vi et innblikk i fortsettelsen, står det videre på KRAFTs nettsider.

Nina Malterud, som er "ukens kunsthåndverker" på NKs nettsider uke 43,"har arbeidet med keramikk siden 1975, i et område mellom bilde og bruksting, i form av fliser, krukker, skåler, fat med mer, fra ganske stort til ganske lite format", som hun skriver på sin profil og videre;

- Brukstingenes rike historie, alle assosiasjonene de bærer med seg og den store bredden av uttrykk tiltrekker meg, mer enn å løse de rent praktiske oppgaver som tingene skal fylle. I de senere årene har jeg i større grad utnyttet de maleriske mulighetene som glasur og leire har, og inkluderer mer uventede virkninger fra flere runder med brenning. Jeg arbeider med farge, tekstur og dybdevirkninger i dialog med de fysiske og kjemiske variasjonene som materialet selv byr på.

Nina Malterud (1951) er utdannet ved Statens håndverks- og kunstindustriskole i Oslo i årene 1971-1974. Hun har arbeidet som kunstner med keramikk som uttrykksform siden 1975. Malterud var professor i keramikk ved Kunst- og designhøgskolen i Bergen (KHiB), og senere rektor ved samme institusjon. Hun var også medlem av styret for Program for Kunstnerisk Utviklingsarbeid. Hennes siste utstillinger inkluderer Collect, Saatchi Gallery, London (2013); Kunsthåndverk 2014, KODE – Kunstmuseene i Bergen; og KERAMISKE ARBEIDER, Hå Gamle Prestegård (2014). Hun har også hatt en rekke offentlige utsmykningsoppdrag, og arbeidene hennes har blitt innkjøpt av Kunstindustrimuseene i Oslo, Bergen og Trondheim, med flere.

Utsillingen står i perioden 30/10 - 22/11.

Publisert

Sist oppdatert

Kategorier

Utstillinger

Mer fra aktuelt

Gå til Aktuelt