Hopp til hovedinnhold

Kunsthåndverk fra 1945 til i dag Nasjonalmuseets nettsider

Som første museum i Norden gjør Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design samlingen sin tilgjengelig på nett.

- Utforsk Nasjonalmuseets samling på nett: Gå på oppdagelsesferd blant 33 000 verk og 5000 kunstnere, arkitekter og designere. Bli bedre kjent med dine favoritter eller oppdag nye, skriver Nasjonalmuseet på sine nettsider og videre:

- Bildene kan lastes ned og fritt brukes til ikke-kommersielle formål. Nasjonalmuseet er det første kunstmuseet i Norden som gjør sin samling tilgjengelig for publikum i dette rike omfanget.

Brit Haldis Fuglevaag: Søndeled, mellom 1979 og 1980, Håndevevd med renning av lintråd, innslag og effekter av ulike typer ullgarn. Billedvev i gobelinteknikk og fri teknikk. Håndsøm. I Stiftelsen Kunstindustrimuseets samling. ©Fuglevaag, Brit Haldis/BONO. Foto: Nasjonalmuseet

På nye samling.nasjonalmuseet.no kan alle nå fordype seg i sine kunstfavoritter, eller gå på oppdagelsesferd og finne nye skatter i samlingene. Nasjonalmuseets nettpresentasjon er den første i sitt slag i Norden som sammenstiller kvalitetssikret kunstfaglig data og presenterer verkene sammen med fyldige biografier, andre tekster, lyd og fritt nedlastbare bildefiler, ifølge en pressemelding fra museet.

–I tillegg til å kunne oppleve originalkunst i utstillingsarealene våre, vil du nå kunne få tilgang til kunstverk der du måtte befinne deg, enten det er på bussen, i sofaen eller på hytta. Vi bygger nå et enestående Nasjonalmuseum som skal stå ferdig om noen år, og det er viktig. Men selve innholdet - kunsten - er enda viktigere. Vi har lenge ønsket å kunne nå bredere ut til hele landet med våre enestående samlinger innen kunst, arkitektur og design – og nå klarer vi det, takket være utviklingsarbeidet gjort av Nasjonalmuseets ansatte, sier Audun Eckhoff, Nasjonalmuseets direktør.

Lisbet Dæhlin: Bolle, 1980. Delvis malt og glasert leirgods. Stiftelsen Kunstindustrimuseets samling. ©Dæhlin, Lisbet/BONO. Foto: Nasjonalmuseet

De siste årene har det vokst frem en konsensus internasjonalt om at offentlige samlinger bør være så tilgjengelige som mulig, også på nett. For mange museer innebærer det å sette fri lisens på samlingsdata og bildefiler, og publisere dette som åpne kilder. Det har for eksempel Rijksmuseum i Amsterdam og Tate og British Museum i London gjort. Snart kan også andre norske museer gjøre det samme – Nasjonalmuseet vil tilgjengeliggjøre kode og metode slik at andre kan lage sine egne samlingspresentasjoner på nett.

Museets nasjonale funksjon gjør at vi ser på det som en selvfølge at vi deler det vi har utviklet med andre interesserte museer i landet for å øke tilbudet av kulturarv på nett, sier Dag Hensten, nettredaktør og utvikler av løsningen.

Prosjektet henvender seg først og fremst til et allment kulturinteressert publikum, men vil også kunne få betydelige konsekvenser for forskning, og for NK er det spesielt interessant at såpass mye kunsthåndverk er gjort tilgjengelig. Ifølge Nasjonalmuseets pressemelding er arbeidet langt fra avsluttet.

Vi vil jobbe videre med å utarbeide og tilrettelegge kunstfaglig innhold for publikum slik at dette kan bli en sentral ressurs for kunnskap om norsk kunst-, arkitektur- og designhistorie i fremtiden, sier Hensten i pressemeldingen.

Gro Jessen: Fuglegitter, ca. 1970, Stofftrykk på maskinvevd bomullsstoff i toskaftbinding. Og Ekeløv, 1969. Stofftrykk (blokktrykk) på maskinvevd bomullsstoff i toskaftbinding. Stiftelsen Kunstindustrimuseets samling. ©Jessen, Gro/BONO. Foto: Najsonalmuseet

Nedenfor følger et lite utvalg hentet fra http://samling.nasjonalmuseet.no/no/term/name/Kunsthåndverk


Publisert

Sist oppdatert

Kategorier

Nyheter

Mer fra aktuelt

Gå til Aktuelt