Hopp til hovedinnhold

Kunsthåndverk og tekstilkunst i Sørlandets Kunstmuseums samling

Sørlandets Kunstmuseum har i flere utstillinger vist ulike sider av landsdelens kunsthistorie, og for første gang viser nå museet en samlet presentasjon av tekstilkunst og kunsthåndverk fra egen samling.

-Kunsthåndverket og tekstilkunsten inntar en spesiell posisjon i kunstlivet på Sørlandet fra slutten av 1960-tallet og fremover. Det var derfor naturlig at museet fikk ansvar for både kunsthåndverk og billedkunst da det ble stiftet i 1995, forteller konservator Frank Falch i en pressemelding fra museet.

- Det er en av grunnene til at vi har valgt å fokusere på dette området i samlingsutstillingen, fortsetter han.

- Det har hele tiden vært gode, sterke kunstnere knyttet til både Aust- og Vest-Agder innen tekstilkunst og kunsthåndverk, tilføyer medkurator Else-Brit Kroneberg i samme pressemelding. Hun trekker frem at publikum kan oppleve verk av sentrale tekstilkunstnere som Else Marie Jakobsen, Nina Gjestland, Inger Johanne Rasmussen, Irene Myran, Anne Aanerud m.fl.

Et annet materialområde der Sørlandet har hatt og har viktige utøvere, også i en nasjonal sammenheng, er keramikk ifølge Falch. Han nevner Grete Nash og Kari Christensen, men også Ole Morten Rokvam, Tulla Elieson, Eirik Gjedrem og Sidsel Hanum. Sistnevnte skal ha en stor separatutstilling på museet våren 2016. I en særstilling står også smykkekunsten til Lise Schønberg som er representert med flere verk i samlingen.

Regional kunsthistorie
Visningen av tekstilkunst og kunsthåndverk inngår i et utstillingskonsept med fokus på landsdelens egen kunsthistorie.

Samlingen er delt inn i to avdelinger med en fast og en skiftende del, og det er i den skiftende delen det nå er fokus på utøvere innen tekstilkunst og kunsthåndverk fra Sørlandet.

- Vi har gjennom årene vært ganske flinke til å rullere på hvilke verk vi viser i samlingsutstillingene våre, og har de senere årene jobbet enda mer med å fortelle historier rundt både enkeltverk og grupper av verk, forklarer Kroneberg.

- Dette kommer ut fra et ønske om å vise og formidle så mye som mulig av samlingen museet har bygd opp. I tillegg er det et viktig mandat for et regionalt kunstmuseum å forholde seg aktivt til kunsthistorien i sitt område, avslutter hun.

I desember arrangerer museet kunstnersamtaler og workshop knyttet til tekstilkunst. Inger Johanne Rasmussen var først ute 3. desember, og 10. desember kommer Ann Cathrin November Høibo for å snakke om sitt kunstnerskap. Søndag 13. desember er det tekstilverksted for voksne med Elin Igland.

Publisert

Sist oppdatert

Kategorier

Nyheter

Mer fra aktuelt

Gå til Aktuelt