Hopp til hovedinnhold

Marie Hepsø fikk Norske Kunsthåndverkeres studentpris i Oslo

Prisen ble utdelt av daglig leder i NK Elisabeth Sørheim på et arrangement på Kunsthøgskolen i Oslo fredag 3. juni. Her publiserer vi Sørheims tale under prisoverrekkelsen.

Norske Kunsthåndverkere organiserer 850 medlemmer og driver formidling av kunsthåndverk gjennom utstillinger, pedagogiske utviklingsprosjekter og tidsskriftet Kunsthåndverk.

Hvert år deler vi ut en studentpris ved masterutstillingene på kunsthøgskolene i henholdsvis Bergen og Oslo. Dette er en veldig lystbetont oppgave for oss, vi får se nøyere på nye kunstnerskap, og det er inspirerende å møte alle de avtrykkene av skaperkraft vi ser i de utstilte prosjektene.

Formålet med NKs studentpris er å synliggjøre masterprosjekter som er interessante for kunsthåndverksfeltets identitet og utvikling. NK vil støtte studenter på masternivå og bidra til kjennskap til organisasjonen Norske Kunsthåndverkere. Prisen er på kr 15.000.

Norske Kunsthåndverkere nedsetter hvert år en jury for vurdering til prisen, og i år har juryen i Oslo bestått av: Inger Helene Stemshaug, seniorkurator ved Nasjonalmuseet, Kjersti Solbakken, daglig leder i Galleri Format og Marit Lønning Reiten, formidlingsleder i Norske Kunsthåndverkere.

Takk til juryen for et solid arbeid! De har gjennomgått alle de 18 kunstnernes masterarbeider og drøftet seg fram til en verdig vinner. Det har seget ut fra juryen at arbeidene fra årets kandidater var svært jevnt gode, et hyggelig utgangspunkt!

Juryens begrunnelse for prisvinner lyder slik:

Norske Kunsthåndverkeres studentpris går i år til en kunstner som utforsker forholdet mellom materialet og menneskekroppen, med utgangspunkt i en korpustradisjon som befinner seg i mellomrommet mellom smykke og skulptur. De skulpturelle objektene , formet som skall eller organiske støpeformer, bidrar til å løse opp ideen om et opphøyd verk. Selv om materialiteten står i fokus, forflyttes perspektivet til fravær og til det som er igjen etter en fysisk prosess. Det harde metallet blir omformet til beskyttende, men samtidig sårbare abstrakte silhuetter i menneskelig skala. Arbeidene evner å aktivere betrakterens egen opplevelse av tilstedeværelse i rommet. Juryen har lagt vekt på de sanselige aspektene ved arbeidet og anerkjenner kunstnerens presise følsomhet i bearbeidingen av materialet. Verket åpner for mange ulike personlige tolkninger, og det kan romme poetiske så vel som politiske lesninger. Norske Kunsthåndverkeres studentpris ved Kunsthøgskolen i Oslo 2016 går til Marie Hepsø for hennes verk «Inner Traces» , i materialene kobber og voks.

Gratulerer med prisen, Marie, og til lykke med karrieren som kunstner!

Elisabeth Sørheim

daglig leder

Norske Kunsthåndverkere


Publisert

Sist oppdatert

Kategorier

Nyheter

Mer fra aktuelt

Gå til Aktuelt