Hopp til hovedinnhold

Masterstudenter ett år etter i Kraft, Bergen

Fredag 1. april åpner utstillingen Hedberg, Haarstad, Li & Stordalen – Masterstudenter ett år etter på Kraft. Samtidig åpner utstillingen VINE – Kristina Aas og Karina Nøkleby Presttun.

- Å velge materialer og teknikker, spesialisere seg innenfor disse, og benytte dette som fundament for utviklingen av nye kunstuttrykk er en viktig fellesnevner for de fire nyutdannede kunstnere i denne utstillingen. Kunnskap om materialenes egenskaper sammen med den praktiske forståelsen påvirker i stor grad det idémessige grunnlaget for utformingen av verkene. Hvordan ideéne utvikles videre, og de fysiske manifestasasjonene av prosessene, slår allikevel svært ulikt ut, skriver Kraft i en pressemelding.

Jørgen Frederik Scheel Haarstad, som holdt en lydperformance på åpningen av Kunsthåndverk 2015 der han kombinerte innspilt lyd med lyden som ulike keramiske objekter gir fra seg når man slår og beveger på dem, har spesialisert seg innenfor keramiske materialer og teknikker. Med bakgrunn som rockemusiker skaper han et rytmisk, visuelt og auditivt uttrykk som knytter sammen tilnærmingen til rock`n roll med porselenets lyriske kvaliteter.

De lyriske kvalitetene går også igjen i Aron-Irving Li sine tynne og skjøre metallobjekter. Lis arbeider, som nylig var å se i dialog med Ingjerd Hanevolds smykker i Galleri Format Oslo, synliggjør håndens kontakt med materialet fra skapelsesprosessen, knytter objektet til kroppen samtidig som formene kan gi assosiasjoner menneskets påvirkning av miljøet, og til sårbarheten så vel som kreftene som ligger i naturen.Menneskets opplevelse av gjenkjennelse kommer fram i Elin Hedberg sine arbeider. Abstrakte former med assosiasjoner til ulike beholdere settes inn i kontekster som referer seg til hverdagssituasjoner. Forholdet mellom det kjente og ukjente står i fokus i installasjonene hun bygger. For avgangsarbeidet sitt, Omstlling, ble hun tildelt Norske Kunsthåndverkeres masterpris 2015. Verket ble også vist i Kunstnerforbundet i fjor høst. I tillegg viste Hedberg nye verker på Kunsthåndverk 2015.

Kenneth Stordalen utforsker den rå leirens iboende kvaliteter som fører til en endring i verkenes komposisjon og uttrykk over tid. Stordalen problematiserer forholdet mellom maleri og skulptur/installasjon i sine stedsspeifike veggmalerier. For verket Komposisjon fikk han Norske Kunsthåndverkeres masterpris 2015. Verket ble også vist i Kunsthåndverk 2015.

VINE – Kristina Aas og Karina Nøkleby Presttun

Samtidig med Hedberg, Haarstad, Li & Stordalen – Masterstudenter ett år etter åpner utstillingen VINE – Kristina Aas og Karina Nøkleby Presttun. Om utstillingen skriver Kraft:

- Kristina Aas og Karina Nøkleby Presttun har hatt god kontakt og jevnlig idéutveksling siden de møttes på avdeling for tekstil på Kunsthøgskolen i Bergen. Kristina gikk ut med master i 2011, Karina med bachelor i 2009. Et mer konkret samarbeid begynte høsten 2015 etter en forespørsel om å stille ut i Kunstbanken på Hamar i september 2016.

- Felles for de to kunstnerne er at de jobber svært materialbevisst. Materialet danner utgangspunktet for en ide, som tar nye retninger og vokser til noe eget og selvstendig i prosessen. Begge bruker flittig digitale verktøy: Kristina jobber med med digital jaquardvev, Karina med datastyrt laserkutter, men allikevel i tett dialog med tekstilene.Slik oppstod også dette felles samarbeidet om utstillingen «Vine» også. Fra en gjensidig fascinasjon og respekt for hverandres oppdagelser og utforskninger, og nysgjerrighet over hva som skjer hvis det blir smeltet sammen. Hvordan kan uttrykket forandres, hva kan vi oppdage?

Kristina sender ti meter utbrukt ullrenning fra Innvik til Bergen. Karina inviterer dansere til utforskning med trådene og sender video og bilder tilbake, rekkevis av nullere og enere som mottaes av Kristina på veveri oversettes til tomme og fylte ruter, bindingsmønstre vevd på et annen renning. Trådene er bundet igjen. De viser et øyeblikk av bevegelse, ansikt og løse tråder. Et felles arbeid som blir noe helt annet enn det de to kunstnerne har gjort før.

Utstillingene åpner 1. april kl. 18.00

Står til 8. mai.

Publisert

Sist oppdatert

Kategorier

Utstillinger

Mer fra aktuelt

Gå til Aktuelt