Hopp til hovedinnhold

Milliongave til kunsthåndverk Sørlandet Kunstmuseum

Sørlandets Kunstmuseum er tildelt en gave på 1 million kroner av Nicolai Tangen og stiftelsen han har opprettet, AKO Foundation. Gaven er gitt for å styrke museets innkjøp av kunsthåndverk.

Ifølge en pressemelding fra Sørlandets Kunstmuseum tilbød Nicolai Tangen i våres å donere sin samling av norsk kunst på ca 1100 verk fra 1930-70-tallet til sin fødeby Kristiansand. Donasjonen har satt i gang en diskusjon og prosess rundt byggingen av et nytt kunstmuseum i byen.

I tillegg har nå Tangen valgt å gi Sørlandets Kunstmuseum 1 million kroner til innkjøp av kunsthåndverk, forteller museet.

Stort løft for kunsthåndverket
- Vi har hatt noen gode møter med Nicolai Tangen for å diskutere de faglige mulighetene og praktiske utfordringene knyttet til donasjonen av hans samling til byen. Uavhengig av den prosessen har Tangen gitt museet en meget generøs gave på 1 million kroner til innkjøp av kunsthåndverk til museets samling.

Det sier direktør for SKMU Sørlandets Kunstmuseum, Lars Grambye, som er svært entusiastisk for mulighetene dette fører med seg, i pressemeldingen og fortsetter:

- I likhet med andre regionale kunstmuseer i landet har vi et noe beskjedent innkjøpsbudsjett, og pr dags dato har vi kr 600.000 i året som skal rekke til innkjøp av både billedkunst og kunsthåndverk. Det er derfor ingen tvil om at en slik gave styrker vår samling av kunsthåndverk mange ganger.

Gaven vil styrke samlingen
Da Sørlandets Kunstmuseum ble opprettet i 1995 ville man sikre at et godt og aktivt kunsthåndverksmiljø i regionen ble ivaretatt i samlingsarbeidet, og man satte da som utgangspunkt et dobbelt mandat i innkjøpspolitikken til museet, med ansvar for både billedkunst og kunsthåndverk.

- Pr dags dato er museets samling av kunsthåndverk konsentrert rundt noen sentrale navn fra regionen, som også har gjort seg bemerket nasjonalt, forteller konservator Else-Brit Kroneberg, som er faglig ansvarlig for samlingen på museet.

– Dette har vært supplert med noen spredte innkjøp av andre nasjonale aktører og noen få internasjonale, fortsetter hun.

-Denne gaven gir oss mulighet både til å gjøre vår eksisterende samling fyldigere, og til å trekke noen linjer lenger tilbake i tid, skyter konservatorkollega, Frank Falch inn.

- For ikke å nevne alt det interessante som foregår innen kunsthåndverket i våre dager.

Fokus på kunsthåndverk i Norske Kunsthåndverkeres jubileusmår

Sammen planlegger de to i disse dager en omrokkering av samlingsutstillingen på Sørlandets Kunstmuseum, med åpning i november.

-I forbindelse med at Norske Kunsthåndverkere har 40-årsjubileum i år ønsker vi å vise mye av det vi har av kunsthåndverk og tekstilkunst fra regionen, fra ca. 1970 og fremover, og det er jo ekstra gledelig at en gave som dette kommer nettopp i et slikt jubileumsår, avslutter Else-Brit Kroneberg begeistret.

Publisert

Sist oppdatert

Kategorier

Nyheter

Mer fra aktuelt

Gå til Aktuelt