Hopp til hovedinnhold

Misvisende om tildeling av statlige stipend

Dette innlegget ble først publisert i Aftenposten 16.03.2016 som reaksjon på artikkelen 'Osloregionen dominerer Kulturrådets komiteer' som sto på trykk i Aftenposten 15.03.2016 (lenke finnes nederst i saken)

Aftenposten skriver om skjev geografisk fordeling av komitemedlemmer og tildelinger i Statens kunstnerstipend. Norske Kunsthåndverkere (NK) kjenner seg på ingen måte igjen i fremstillingen.

NK er helt enig i at geografisk spredning er viktig i stipendkomiteene. Prinsippet står nedfelt i våre vedtekter og det jobber vi for i våre komiteer. Kunsthåndverkernes stipendkomite behandler årlig flere hundre søknader til statlige stipend og kunstnergruppen er den nest største sett i forhold til antall stipend. Oppnevningen av komitémedlemmer er godt forankret i organisasjonen: åpent for forslag fra alle medlemmer, behandling i valgkomiteen og til slutt valg på landmøtet med delegater fra hele landet. Her er det kunstnerne som bestemmer. Dette sprer makten i kunst-Norge og er et sentralt prinsipp i kunstnerpolitikken.

I perioden 2013-2016 hadde vi mange ulike regioner representert i våre komiteer, med fagfeller fra Kabelvåg, Kvaløysletta, Klæbu, Sparbu, Trondheim, Bergen, Bryne, Hafrsfjord, Flekkefjord, Hamar og Vesterøy. Fem av totalt 24 representanter kom fra Oslo og Akershus disse fire årene. Gjennomsnittlig hadde hver komité 63 % fagpersoner fra utenfor Østlandsområdet.

Vi oppfatter artikkelen som tendensiøs. Den gir et misvisende bilde av fordelingen av stipendtildelingene. Den mest redelige statistikken, som er utarbeidet av Norsk kulturråd, viser antall tildelinger mot antall søknader, fra alle kunstfelt. I 2014 viste den størst tildelingsprosent for Troms og Vest-Agder med 36 %, Oslo og Sør-Trøndelag 23-24 %, nederst Rogaland med 12 %. Disse tallene varierer fra år til år og i 2013 var Rogaland i toppsjiktet.

Lise Stang Lund

Styreleder i Norske Kunsthåndverkere

Artikkelen "Osloregionen dominerer Kulturrådets komiteer" kan leses her

Publisert

Sist oppdatert

Kategorier

Leder

Mer fra aktuelt

Gå til Aktuelt