Hopp til hovedinnhold

Nina Malterud mottar den prestisjetunge Ulrik Hendriksens Ærespris 2022!

Etter å ha blitt nominert av NKs styre, ble det denne uken annonsert at Nina Malterud mottar den prestisjetunge Ulrik Hendriksens Ærespris 2022.

Prisen deles ut av Bildende Kunstneres Hjelpefond (BKH) og tildeles en billedkunstner, kunsthåndverker eller kunstfotograf som har gjort en spesielt fortjenstfull og uegennyttig innsats til beste for kunstnere og det visuelle kunstfeltet i Norge. Prisen er i år på 250 000 kroner.

Nina Malterud ble nominert til prisen av Norske Kunsthåndverkeres styre. I styrets begrunnelse står det blant annet:

Uredd og klartenkt har Nina Malterud mestret den skapende balansen mellom institusjonalisering og frihet, kvalitetskrav og konfrontasjoner, og bidratt til en betydningsfull utvikling av måten vi underviser i, forsker på og snakker om visuell kunst.

Med en omfattende karriere som nyskapende og anerkjent kunsthåndverker fremstår Malterud som en av landets betydelige samtidskeramikere. Samtidig har hun vært banebryter og premissleverandør innen norsk kunstutdanning og særlig toneangivende i arbeidet med kunstnerisk forskning.

Malterud har vært aktiv på Norske Kunsthåndverkeres vegne helt fra organisasjonsdanningen i 1975 både i styrer, verv og uformelle fora. Hun var initiativtaker til tidsskriftet Kunsthåndverk i 1979 og deltok aktivt i redaksjonen fram til 1987. Styreleder i NK, Runa Vethal Stølen, beskriver henne som: Norske Kunsthåndverkeres hukommelse, men også organisasjonens og medlemmenes aktive rådgiver. Malterud har vært en banebryter og premissleverandør innen norsk kunstutdanning og kunstfaglig diskurs.

Om tildelingen av Ulrikprisen sier Malterud: – Å bli tildelt Ulrik Hendriksens Ærespris er en stor overraskelse og en stor glede. Jeg har gjennom årene kunnet bidra i prosesser som har vist seg å få betydning for feltet, både gjennom kunstutdanningen og fagorganisasjonen. Det vi har fått til, er utviklet i samarbeid. Stor takk til BKH og til de jeg har arbeidet sammen med!

Tirsdag 10. mai ble priseutdelingen markert med festmiddag på Sentralen i Oslo. Sammen med styreleder i BKH, Harald Irgens-Jensen, deltok NKs styreleder Runa Vethal Stølen i å formidle tildelingens begrunnelse. Se bilder fra utdelingen nederst i saken.

Nina Malterud er aktuell med den retrospektive utstillingen «Materielle påstander» som åpner ved KODE - Kunstmuseene i Bergen 20. mai 2022. Les mer om pristildelingen på BKH’s nettsider her. Vi gratulerer!


Publisert

Sist oppdatert

Kategorier

Nyheter

Mer fra aktuelt

Gå til Aktuelt