Hopp til hovedinnhold

NKs studentpris i Oslo 2019 til Eyvind Solli Andreassen

– Kjære Eyvind, gratulerer så mye med prisen! Vi håper den vil være med på å inspirere og gi deg en god start på karrieren, sa NKs styreleder Hanne Øverland til prisvinneren.

Eyvind Solli Andreassen mottok NKs studentpris i Oslo under åpningen av avgangsutstillingen for masterstudentene på avdeling Kunst og håndverk ved Kunsthøgskolen i Oslo 3. juni. Det var NKs styreleder Hanne Øverland som delte ut prisen til Andreassen for hele hans masterprosjekt ved KHiO. NKs studentpris er på 20 000 og er innstiftet for å synliggjøre masterprosjekter som er interessante for kunsthåndverkfeltets identitet og utvikling.

Spesialisert teknikk
Årets prisvinner er blant dem som har valgt spesialiseringens vei. Med utrettelig fokus på én, i utgangspunktet ukomplisert, teknikk har studenten funnet et rikt rom for å utforske sitt materiale. Teknikken krever tid og utallige repetisjoner av den samme bevegelsen. Den har røtter mange tusen år tilbake i tid og består originalt av leirpølser som bygges oppå hverandre og glattes ut til en jevn flate. Her legges imidlertid teknikken naken: Istedenfor å glatte ut overgangene blir ringene av leirpølser fremhevet som relieffer i overflaten. Ringene er godt synlige og kan minne om den lagvise oppbyggingen til 3D-printede gjenstander – et interessant sammentreff mellom en urgammel teknikk og ny teknologi. Men disse verkene har spor etter hånden som en maskin aldri kan skape – ringene nærmest pulserer av tette, bølgende fingeravtrykk.


F.v.: Prisvinner Eyvind Solli Andreassen​ og prisutdeler Hanne Øverland. Foto: Marit Lønning Reiten

Balanserende objekter
Den ytre formen bukter seg i ulike retninger og inntar en slags skjelvende, energisk spenning. Objektene framstår som kropper som balanserer i et øyeblikk mellom den forrige bevegelsen og den neste. De yter motstand mot sin egen positur og utstråler en leken vilje til å bevege seg, for eksempel i et fall eller i fri flukt.

Innsiden er hul og følger den ytre formen til objektet. Her oppstår hele landskaper: Ringene i leiren minner om rismarker eller om koter i et kart. Sirklene fører betrakteren meditativt innover i objektet.


Prisvinner Eyvind Solli Andreassen​ sammen med professor i keramisk kunst ved KHiO Irene Nordli. Nordli har vært Solli Andreassens veileder gjennom studiet. Foto: Marit Lønning Reiten

Innkjøpt av Nasjonalmuseet
Ved å utforme sin egen metode innenfor en tydelig faglig spesialisering har prisvinneren skapt et kunstnerisk språk som er levende samtidig som det besitter en svært tydelig identitet. Å våge å dyrke sitt uttrykk og ikke miste troen på at fornyelse også finnes i avgrensningen, viser sterk modenhet for et så ungt kunstnerskap. At et av verkene allerede har blitt en del av samlingen til Nasjonalmuseet taler for at dette uttrykket treffer mange og har en lovende framtid.

Imponert jury
Juryen var svært imponert over nivået på arbeidene på årets masterutstilling på KHiO. Utstillingen avslører mange sterke kunstnerskap. – Det har vært en berikende opplevelse å få sette seg inn i disse svært varierte prosjektene, utrykte juryen etter utvelgelsen. Juryen for NKs studentpris i Oslo 2019 har bestått av: Inger Helene Stemshaug (kurator, Nasjonalmuseet), Irija Øwre (daglig leder, Galleri Format) og formidlingsleder i NK Marit Lønning Reiten.

Publisert

Sist oppdatert

Kategorier

Nyheter

Mer fra aktuelt

Gå til Aktuelt