Hopp til hovedinnhold

Nordnorsken 2022

Den 76. utgaven av Den Nordnorske Kunstutstillingen, "Nordnorsken" på folkemunne, viser et mangfold av hva nordnorsk kunst manifesterer seg som i 2022. Flere NK-medlemmer er blant utstillerne, og nå drar "Nordnorsken" på turné.

Christin Løkkes verk "Bærkraft" fra 2021, er et av de første verkene som møter oss lokalene til Bodø Kunstforening. Verket inspireres fra Løkkes bestemor som plukket tyttebær en hel høst for å få råd til sine første par sko. Det henspeiler også på sankekulturen som har preget urbefolkningen i generasjoner. Sylvia Henriksen jobber materialbasert, hovedsakelig med tekstil. "Hjem kjære hjem" fra 2020, viser en plantegning av det lille hjemmet til en kinesisk fabrikkarbeider og er en kommentar til vår egen forgjengelighet.

Ingunn Milly Hansen deltar med verket "Visjon" fra 2021, som består av tynne renningstråder fargesatt ved hjelp av innfargingteknikken ikat. Fargene kan minne om neonlysene i en storby, som gir et nærmeste hypnotiserende lys. Kjersti Johannessens "En dråpe i havet" fra 2019, er en frihåndsblåst vase i klart glass, med krakelert kant. Johannessen inspireres ofte av havet og det nordnorske landskapet, og verket er et slags stillbilde av vannflaten som brytes i et plask. Benjamin Slotterøy er debutant i utstillingen med "Fangst" fra 2021. Verket er en installasjon av flere organiske former av munnblåst glass i et nett av knyteteknikker fra fiskegarn. Arbeidene uttrykker naturens varsel om å stake ut en ny kurs.

Inger Blix Kvammen deltar med "Eternity Cap Kanin 4, Object/Neckpiece" fra 2021. Oksidert sølv hekles og sys sammen til en halskreasjon som er en hommage til russisk reindriftsfolk som fortsatt driver tradisjonell reindrift. Philipp Spillmanns "Funghi di mare" fra 2020, består av utskårne objekter av plasttrålkuler funnet langs den nordnorske kysten. Tittelen inspireres av italienske delikatesser, men er i følge kunstneren selv, en slags soppinfeksjon i huden.

Ut på turné
Av de 317 verkene som ble søkt deltakelse med, er det 31 verk som utgjør årets utstilling. Utstillingen, som har vært vist i landsdelen siden 1948, er den nest eldste av de fem landsdelsutstillingene og også en av landets eldste utstillinger av sitt slag.

Utstillingen arrangeres av Bodø Kunstforening, og det er kunstnere med tilknytning til landsdelen som kan søke deltakelse. Etter å ha vært vist i Bodø Kunstforening en liten måned turnerer den videre til andre sentrale visningssteder i regionen: henholdsvis Vadsø, Røkland/Saltfjellet, Senja, Leknes, Mo i Rana og Harstad. Sistnevnte har siste visningsdag 8. januar til neste år.


Publisert

Sist oppdatert

Mer fra aktuelt

Gå til Aktuelt