Ny giv for håndverk i kulturskolen
Mer kompetente lærekrefter og mer motivasjon blant barn og unge for håndverk og kreative yrker. Det er noe av resultatet av kulturskolens satsing på tradisjonshåndverk, ifølge en midtveisrapport.
Siden 2023 har rundt 2000 barn og unge i 33 norske kommuner i Norge fått tilbud om opplæring i ulike tradisjonshåndverk på sin lokale kulturskole. Trearbeid, duodjii, smiing, lærarbeid, tekstilarbeid og flere andre teknikker har stått på timeplanen.
Det utvidede tilbudet er gjort mulig gjennom Håndverksløftet – et prosjekt i regi av organisasjonen Norsk kulturskoleråd. Som så mange andre tiltak for barn og unge er prosjektet finansiert av Sparebankstiftelsen, og det løper til 2026. En midtveisevaluering som nå er tilgjengelig fra arrangøren, slår fast en rekke positive effekter av tiltaket, ikke minst for barn og unges syn på kreative yrker.
Verksteder gir resultater
To effekter av prosjektet som er særlig viktig å merke seg fra et kunsthåndverk-ståsted, er effekten på rekruttering og viktigheten av investeringer. Rapporten viser at kulturskoler har fått et særlig løft der det har blitt investert i verktøy og verksteder, og at lærere i kulturskolen har fått mer kompetanse av å samarbeide med fagmiljøer utenfor skolen – som lokale håndverkere, museer og husflidslag.
Et annet funn er at barn og unge blir sterkt motiverte av praktisk arbeid og undervisning, og det går tydelig fram av rapporten at mange av barna som har deltatt har fått økt interesse for kreative yrker.
Tidlig erfaring er viktig
Begge deler stemmer godt med NKs fagpolitiske arbeid. At tidlig erfaring med faget er en forutsetning for å rekruttere nye generasjoner kunstnere, var et av hovedtemaene da NK arrangerte fagseminar i Bergen om rekruttering tidligere denne våren.
At det settes av penger til utstyr og verksteder i skolen, har vært en del av NKs krav til norske myndigheter.
Sprer ressurser
Rapporten trekker fram Kviteseid i Telemark, Vestby i Akerhus og Osterøy i Vestland som gode eksempler på kommuner hvor prosjektet skapt varige nettverk mellom kulturskolen og eksterne fagmiljøer. Mens Kåfjord, Kvæfjord og Røros er blant kommunene hvor prosjektet har gitt økt kunnskap om og interesse for duodjii – samisk kunsthåndverk.
Rapporten som helhet kan leses her.
Skrevet av

Cato Fossum
Publisert
Sist oppdatert
Kategorier
Nyheter
Kompetanse