Hopp til hovedinnhold

Performance: Soft Protection-Textiles in War

EN TEKSTIL OG DIALOGBASERT PERFORMANCE AV KATRINE MEISFJORD i samarbeid med Hiwet Tesfaldet, Evin og Savas Boyraz. Medvirkende: Mekdes Shebeta og Bembo Davies.

TORSDAG 22. SEPTEMBER kl.18.00 / Hydrogenfabrikken

To kvinner deler sine historier om hvordan de opplevde å kjempe for sine folks rettigheter og frihet som geriljakrigere. De forteller sine historier gjennom å vise bruken av tekstiler, materialet som følger mennesket fra vugge til grav. Under de svært harde livsvilkårene man lever under i krig, er tekstiler en dyrebar og knapp ressurs. Kvinnene viser oss hvordan dette materialet ble brukt som et livreddende verktøy, som beskyttelse og som trøst.

I etterkant av performansen arrangerer kunstneren erfaringsutveksling med publikum, der publikum bes om å dele erfaringer rundt temaene bruk av tekstiler, frigjøringskamp og feminisme.

Om performerne og historiefortellerne
Hiwet Tesfaldet, er født i Asmara, Eritrea i 1961, og bor i Bergen. Som ung student var Hiwat og hennes medstudenter politisk engasjerte og i 1977 tok de initiativ til å ta del i den væpnede kampen mot de Etiopiske okkupantene i landet. Som 16 åring ble hun geriljasoldat og fortsatte kampen til Eritrea vant sin frigjøring i 1991. Hun spilte en viktig rolle i Eritreas nye regjering. Hun kom til Norge som asylsøker i 2010.

Evin er født i Kurdistan i 1985, og bor nå i Berlin, Tyskland. Evin ble vervet som soldat i The Kurdish Movement da hun var 12 år, som en gave fra foreldrene til kampen. Hun kjempet kurdernes kamp i fjellene i syv år. Senere reiste hun til Berlin, der hun har studert internasjonalt samfunnsarbeid, og nå jobber med sin mastergrad om migrasjon og rasisme i det tyske samfunn. Hun arrangerer også workshops om kvinners rettigheter i Latin Amerika og i Midt Østen.

Om kunstnerne
Katrine Meisfjord (1966, Bergen) gikk ut fra Kunsthøgskolen i Bergen i 2009 med en bachelorgrad i tekstil og en mastergrad i kunst. I genren sosial- og dialogbasert kunst tilrettelegger hun arenaer for erfaringsutveksling mellom mennesker med ståsted i ulike etniske og sosiale grupper, med mål om å foreslå nye modeller for kommunikasjon og samhandling. Personlige historier og erfaringsutvekslingen brukes direkte i dialogmøter, og/eller i performative verk. Katrine har vist performanser, installasjoner og deltagerbasert dialogarrangement i gallerier (solo utstillinger på Stiftelsen 3,14, Galleri Soft, Rogaland kunstsenter og Galleri Puls), og i gruppeutstillinger (Agalausfestivalen, KODE1 og 2, Grieghallen, og Visningsrommet USF). I tillegg driver hun flere dialog- og samtaleprosjekt nabolag og for institusjoner.

Savas Boyraz er fotograf og videokunstner. Han var født i Istanbul, Tyrkia (1980), og bor og arbeider i Stockholm, Sverige. Boyraz har en mastergrad i visuell kunst fra Konstfack, Stockholm og en bachelorgrad i fotografi fra Mimar Sinan Fine Arts University, Istanbul, og har tidligere studert etnomusikologi, oldtids filologi, film og TV. I 2013 mottok han Hasselblad Foundation Award for New Nordic Photography.

Publisert

Sist oppdatert

Kategorier

Arrangement

Mer fra aktuelt

Gå til Aktuelt