Hopp til hovedinnhold

Prisvinnerne i Årsutstillingen 2021

Under åpningen av Årsutstillingen 2021 ble tekstilkunstner Ingunn Milly Hansen tildelt Kunsthåndverkprisen fra Bildende Kunstneres Hjelpefond for verket «Door of no Return I». Keramiker Heidi Bjørgan ble tildelt Finn Erik Alsos’ minnepris for verket «Object 1083», og Monika Mørck mottok NKs debutantpris for verket «Svartsaum».

Kunsthåndverkprisen fra Bildende Kunstneres Hjelpefond gikk i år til tekstilkunstner Ingunn Milly Hansen for verket Door of no Return I (2020). Kunsthåndverkprisen overrekkes kunstneren bak det mest markante verket på Norske Kunsthåndverkeres Årsutstilling. Vinneren premieres med 150 000 kroner og får tilbud fra RAM galleri i Oslo om utstillingsplass året etter.

Verket er vevd i nylonsnøre innfarget med ikat-teknikk. Ikat-teknikk handler om å reservere tråder i renning og/eller innslag, gjennom knyting før farging. Arbeidet krever tålmodighet og presisjon for å få riktige farger på riktig plass. Frie assosiasjoner utformer seg i veven nærmest som i et abstrakt maleri, med et blått rektangel rammet inn i rødt. Polyestersnørene kan minne om perlegardiner som beveger seg svakt i vinden, og som barn elsker å leke med. Dette gir en viss performativitet til verket. Med sin store størrelse og levende farger er også verket visuelt slående. Det vekker interesse og inviterer betrakteren til å gå nærmere og bevege seg rundt arbeidet og spørre seg selv hva verket handler om. Les hele juryens begrunnelse her.

Finn Erik Alsos’ minnepris til Heidi Bjørgan
Keramiker Heidi Bjørgan mottok Finn Erik Alsos’ minnepris 2021 for verket Object 1083 (2021). Minneprisen skal gå til kunstneren bak et verk i Årsutstillingen som markerer en særlig nyskapende og kvalitetsmessig sterk utvikling i vedkommendes eget kunstnerskap og/eller i fagfeltet for øvrig.

Verket er et objekt sammensatt av flere elementer, utformet i et bredt spekter av teknikk, materiale og overflatebehandling. Hovedobjektet, en keramisk beholder i dype grønn- og blåtoner, er støpt i leirgods og deretter deformert med en «punch in the face». I den kollapsede beholderen balanserer det to keramiske deler i oransje og hvitt som er både modellert og presset ut i hankepresse, noe som gir en dynamisk vektrelasjon. Til sammen danner elementene en fargesterk og spennende skulptur som gir oss assosiasjoner til kollaps, forfall, frihet og organisk vekst. Les hele juryens begrunnelse her.

Debutantprisen til Monika Mørck
Norske Kunsthåndverkeres debutantpris gikk til Monika Mørck for verket Svartsaum (2021). Debutantprisen går til en kunstner som ikke tidligere har deltatt i Årsutstillingen, for det debutantverket i utstillingen som juryen mener står sterkest med hensyn til kunstnerisk kvalitet og samtidsrelevans.

Verket er et broderi i lin og naturmaterialer utført i teknikken svartsøm, en teknikk som brukes på skaut, krager og skjorteermer i enkelte bunader i norsk tradisjon. Kunstneren bak verket bruker fri tolkning av teknikken ved å ta utgangspunkt i tradisjonelle mønstre, for videre å brodere elementene direkte, uten skisser, stadig komponert på nye måter. Arbeidet er sterkt håndverksmessig utført. Les hele juryens begrunnelse her.

Takk til juryene!
NK ønsker å rette stor takk til juryen bak Årsutstillingen og juryen bak Kunsthåndverkprisen. Juryen for minneprisen og debutantprisen har i år bestått av: Karina Presttun (tekstil), Hanne Haukom (keramikk), Elin Hedberg (metall) og Hanne Cecilie Gulstad (museets representant). Juryen for Kunsthåndverkprisen har i år bestått av: Elin Hedberg (metallkunstner og representant fra Årsutstillingens jury), Pearla Pigao (tekstilkunstner) og Zofia Cielatkowska (representant fra Norsk Kritikerlag).

Om vinnerne
Monika Mørck (1984) er utdannet ved Accademia Italiana, Firenze og Kunsthøgskolen i Oslo der hun tok sin mastergrad i 2013. Etter mange år i Oslo har hun nå flyttet tilbake sin hjemby Trondheim. Med utgangspunkt i egen livssituasjon og egne erfaringer undersøker hun problemstillinger knyttet til kvinnelig identitet og seksualitet. Med interesse for handlingsbåren kunnskap jobber hun variert innenfor spekteret av tekstile teknikker som eksempelvis broderi, innfarging og applikasjon. Hun tar i bruk håndarbeidsteknikker som står i fare for å forsvinne, men også forenklede hobbymetoder i et samspill mellom hverdagsliv og kunstnerisk utforskning.

Heidi Bjørgan (1970) er oppvokst i Trondheim. Hun er utdannet ved Kunsthøgskolen i Bergen og Konstfack Stockholm og har en tilleggsutdannelse som kurator fra Kunsthøgskolen i Bergen. Med keramikk som sitt «lerret», eksperimenterer Bjørgan med glasur og farger, der resultatet er et saftig og uttrykksfullt ytre. Et vesentlig prinsipp i hennes kunstnerskap er å hele tiden utfordre og bryte regler, og gjennomgående er en utforskning av teknikker, materialer og farger.

Ingunn Milly Hansen (1952) er tekstilkunstner og bor og arbeider i Bodø. Hun har fire års utdannelse innenfor tekstil/vev blant annet fra Røros Yrkesskole, pedagogisk utdanning fra Bodø Lærerhøgskole og kunsthistorie grunnfag fra Universitetet i Bergen. Hennes praksis har bestått av vevde tekstiler, hvor utforskingen av materialet og håndverket har vært en viktig del av prosessen. Etter hvert tok arbeidene form av enklere tekniske problemstillinger, og fargen ble det sentrale i uttrykket. Hun farger renningstrådene før hun setter opp veven. Partier som ikke skal ha farge, blir reservert ved surring og knyting. Bare en liten del av tekstilen er vevd, resten er hengende tråder.

Tidligere prisvinnere:
Finn Erik Alsos’ minnepris:
2020: Sofia Karyofilis, metall
2019: Vidar Koksvik, glass
2018: Sidsel Hanum, keramikk

Norske Kunsthåndverkeres debutantpris:
2020: Linda Morell
2019: Veslemøy Lilleengen
2018: Helle Høeg Voldstad, keramikk
2017: Ahmed Umar, tekstil/lær

Kunsthåndverkprisen:
2020: Ingen prisutdeling
2019: Frantzsen&Mjanger / glass
2018: Tulla Elieson, keramikk
2017: Irene Nordli, keramikk
2016: Sofie Nørsteng, keramikk
2015: Stian Korntved Ruud, tre
2014: Margrethe Loe Elde, tekstil
2013: Pia Antonsen Rognes, tekstil
2012: Torbjørn Kvasbø, keramikk
2011: Kari Dyrdal, tekstil
2010: Sidsel Hanum, keramikk
2009: Tanja Sæter, glass
2008: Nanna Melland, metall
2007: Helene Kortner, keramikk
2006: Franz Schmidt, tekstil
2005: Ingen utstilling/prisutdeling
2004: Fanny Sophie Gjestland, metall
2003: Jørgen Moe, keramikk
2002: Alexander Grüner, tekstil
2001: Ingen utstilling/prisutdeling
2000: May Bente Aronsen, tekstil
1999: Elisabeth von Krogh, keramikk
1998: Trine Mauritz Eriksen, tekstil
1997: Eirik Gjedrem, keramikk
1996: Beth Wyller, keramikk
1995: Sigurd Bronger, metal
1994: Gro Jessen, tekstil
1993: Tovelise Røkke-Olsen, keramikk
1992: Åse Ljones, tekstil
1991: Ingen utstilling/prisutdeling
1990: Hanne Heuch, keramikk
1989: Liv Blåvarp, tre
1988: Leif Stangebye-Nielsen, metall
1987: Anna Sophie Rodin, tekstil
1986: Lillian Dahle, tre

Publisert

Sist oppdatert

Kategorier

Årsutstillingen

Mer fra aktuelt

Gå til Aktuelt