Hopp til hovedinnhold

Rekordmange søkere til årsutstillingen

Norske Kunsthåndverkeres årsutstilling har som mål å vise det beste innen samtidens kunsthåndverk. I år har Norske Kunsthåndverkere mottatt 357 søknader med til sammen 935 verk. Det en økning på 36 søkere fra i fjor og en økning på nesten 75 søkere fra 2014.

- Det er gledelig å se at det på nytt er rekordmange søkere til Norske Kunsthåndverkeres årsutstilling, sier utstillingens jury, som i år består av tekstilkunstner og professor ved Kunsthøyskolen i Bergen, Hilde Hauan Johnsen, keramiker Jim Darbu, smykkekunstner Reinhold Ziegler og Putte H. Dal som er faglig representant fra Østfold kunstsenter, Norske Kunsthåndverkeres samarbeidspartner for prosjektet.

Også Norske Kunsthåndverkeres direktør, Elisabeth Sørheim, er svært fornøyd med utviklingen:

- Vi ser en stigende interesse for kunsthåndverket blant kunstnere og i samfunnet generelt; materialitet, taktilitet, håndlagd og unikt er begreper som har fått fornyet relevans de siste årene. Kunsthåndverket er inne i en blomstringstid og dette speiles også i interessen for årsutstillingen og i kvaliteten på søknadene. Interessen befester også årsutstillingens posisjon som en av de viktigste mønstringene for samtidens kunsthåndverk i Norge, sier hun.

Sigrid Espelien: Bjørvikabyggeklosser for voksne (under arbeid)

Samarbeid med institusjoner i Østfold
Årsutstillingen Kunsthåndverk, som de fleste siste årene har vært vist i samarbeid med Kunstindustrimuseet i Oslo, arrangeres i år i samarbeid med to visningssteder i Fredrikstad, Østfold kunstsenter og Hydrogenfabrikken.

Hallen i Hydrogenfabrikken er et unikt visningsrom på over 500 kvm, med hele 15 meters takhøyde, noe som gir mulighet til å vise større arbeider enn det som har vært vanlig. I år oppfordret juryen derfor kunstnerne til å søke med stedspesifikke prosjekter tilpasset hallen.

- Vi har invitert kunstnerne til å benytte seg av potensialet i kunsthallen, og fått svar på tiltale. Vi ser flere arbeider som benytter seg av hallens romlighet og takhøyde, deriblant flere store, fritthengende tekstiler. Det er også mange som engasjerer seg politisk, som i tema omring den aktuelle flyktningeproblematikken. Andre går i dybden av egne arbeidsprosesser, og vi ser at materialfordypning og tekniske ferdigheter fortsatt står i fokus innen samtidskunsthåndverket, sier juryen.

Gjesteopphold i Hydrogenfabrikken
I tilknytning til årsutstillingen lyste Prosjektrom Helium, som holder til i Hydrogenfabrikken, ut et 5 ukers Artist in Residence-opphold forbeholdt en av kunstnerne i utstillingen.

-Prosjektrom Helium er et røft lokale på gateplan ved Hydrogenfabrikken og fungerer som en unik kombinasjon av prosjektatelier og visningssted for prosessbasert samtidskunst, står det i utlysningen. Prosjektrommet som er på 100m2 drives av kunstnerne Stefan Christiansen, Camilla Wexels Riser og Tor-Magnus Lundeby.

Det er årsutstillingens jury som har vurdert søknadene til Heliums oppholdsprogram og valget falt på keramiker Martin Woll Godal;

- Woll Godal er opptatt av det byggende mennesket og hvordan det vi bygger strukturerer omgivelsene, både fysisk og mentalt. Han er kjent for å arbeide med avstøpninger i keramikk og silikon som brukes til å skape store modulbaserte verk. Juryen legger vekt på at kunstneren ønsker å gå i direkte dialog med selve området ved Hydrogenfabrikken, hvor undersøkelser av arkitekturens rom og rytmikk vil danne utgangspunkt for nye arbeider som produseres under oppholdet i Prosjektrom Helium, forklarer juryen.

May von Krogh: skisse til årsutstillingen

Gjestekunstnere i Østfold kunstsenter
Av de 357 søkerne, er 75 søkere med til sammen 113 verk fortsatt med videre etter første juryering som fant sted i Oslo 19. og 20. april. Det endelige antallet kunstnere og verk blir først kjent etter andre juryering som finner sted i Hydrogenfabrikken 29. og 30. august.

Juryen har også mandat til å invitere inn gjestekunstnere, noe årets jury har benyttet seg av. De har invitert den svensk-samiske tekstilkunstneren Britta Marakatt Labba, den tyske smykkekunstneren Alexander Blank og den norske keramikkduoen Ingrid Askeland og Elin Aasheim til å stille ut i Østfold kunstsenter som en del av årsutstillingen.

- Kunstnerne representerer tre ulike faggrupper og er hentet inn fra henholdsvis Norge, Norden og Europa. Hensikten er å synliggjøre det juryen oppfatter som et interessant samspill mellom det norske og internasjonale kunsthåndverket. En av fellesnevnerne for gjestekunstnerne er at de kommenterer egen kulturell kontekst gjennom mytiske og narrative grep, forklarer juryen.

Årutstillingen finner sted 17. september - 16. oktober og danner utgangspunktet for et omfattende kunstprogram som forplanter seg ut i Fredrikstads gater og ateliéer.

Kunsthåndverk 2016
17. september - 16. oktober
Østfold kunstsenter og Hydrogenfabrikken

Årets juryleder er tekstilkunstner og professor ved KHiB Hilde Hauan Johnsen. Øvrige representanter er keramiker Jim Darbu, smykkekunstner Reinhold Ziegler og Putte H. Dal som er faglig representant fra ØKS, Norske Kunsthåndverkere s samarbeidspartner for prosjektet.

Prosjektet er et samarbeid mellom Norske Kunsthåndverkere, Østfold kunstsenter og Hydrogenfabrikken.

Kontakt:

André Gali: andre.gali@kunsthandverk.no

Pressebilder i dropbox

norskekunsthandverkere.no/arsutstillingen

Twitter: @NKorganisasjon

Instagram: @norskekunsthandverkere

Facebook: facebook.com/norskekunsthandverkere

Publisert

Sist oppdatert

Kategorier

Pressemelding

Mer fra aktuelt

Gå til Aktuelt