Hopp til hovedinnhold

Scheiblers legat til Franz Schmidt og Vera & Kyte

Stiftelsen Scheibler deler ut Norges største kunsthåndverks- og designpriser. I år går prisene til Franz Schmidt og Vera & Kyte som alle er medlemmer av.

Prisvinnerne i design utmerker seg blant annet med lekne understell til bord

- Vera Kleppe og Åshild Kyte har fått stor oppmerksomhet for sine flerfunksjonelle, enkle og minimalistiske stålrørsmøbler, og for sine særpregete lamper. De utvikler produkter med skandinavisk særpreg, men som også har elementer av lekenhet og humor, som for eksempel et bord med syv bein, heter det i en pressemelding fra Nasjonalmuseet og videre;

- De er møbeldesignere og interiørarkitekter med MA fra Kunsthøgskolen i Bergen, KHiB, i 2012. Masteroppgavene tok utgangspunkt i Fretex og i de norske turisthyttene. Samme år etablerte de designfirmaet Vera-Kyte i Bergen, som har fått mye oppmerksomhet i inn- og utland de siste tre årene.

Vera & Kyte med bord de har designet. Foto: Colin Eick

Vera & Kyte er medlemmer av NK. Det er også vinner av Scheiblers kunsthåndverkspris, Franz Petter Schmidt.

Prisvinneren i kunsthåndverk dokumenterer industriell tekstilhistorie

- Franz Petter Schmidt har brukt historien og produksjonen ved veveriene for å sette fokus på betydningen av materiell og immateriell arv. Når et veveri som Sjølingstad legges ned, blir maskiner og utstyr stående igjen. Hva slags verdi har disse gjenstandene? Hva med kunnskapen som går tapt eller blir tatt vare på – hva kan den bety for kommende generasjoner? Heter det i pressemeldingen og videre;

- Schmidt har bred erfaring fra norsk tekstilindustri og motebransje, og han kjenner hele produksjonsprosessen for tekstiler, fra idéutvikling til ferdig produkt. Han har svennebrev i herreskredderfaget, hovedfag fra tekstil ved Kunsthøgskolen i Oslo, KHIO, i 2000. Han har hatt flere separatutstillinger, og de siste årene har han vist resultatene av et stipendiatarbeid ved Gudbrandsdalens Uldvarefabrik (på Maihaugen 2013) og ved Sjølingstad Uldvarefabrik (i Oslo Kunstforening 2015), hvor han har dokumentert norsk industriell tekstilhistorie.

I et intervju i tidsskriftet Kunsthåndverk, nr 2/ 2015, snakker Schmidt med Gjertrud Steinsvåg om utstillingen Weaving Fabric for Suits som ble vist på Oslo Kunstforening tidligere i år. Der forteller han om bakgrunnen for prosjektet og hva han har fokusert på:

- Jeg er grunnleggende opptatt av søke sammenhenger og forstå hvordan denne verdenen henger sammen, og hvordan vi som mennesker forholder oss til den og tingene rundt oss. Arbeidet jeg gjør og det jeg undersøker reflekterer nødvendigheten av å se nærmere på sammenhengene: objektenes betydning, hvordan de er markører, det sansemessige, det sensuelle. I Weaving Fabrics for Suits var første fase å ta utgangspunkt i min opplevelse, kunnskap og erfaring fra Sjølingstad, for siden å orientere meg bredere, i norsk tekstilindustri generelt, forteller Schmidt i intervjuet som kan leses i sin helhet på Kunsthåndverks nettside.

Prisutdelingen

Prisutdeler for Stiftelsen Scheibler er Kaci Kullmann Five.

I forbindelse med utdelingen vil prisvinnernes arbeider bli stilt ut.

Arrangementet er et samarbeid mellom Stiftelsen Scheibler og Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design.

Tidligere prisvinnere

Talentprisen: Cathrine Maske, Ricardo Valenzuela, Lena Axelsson, Dag Johan Haugerud, Armando E. Santos, Torbjørn Anderssen, Olav H. Frøysnes, Merete Taule, Vidar Koksvik, Gunnhild Tjåland, Arne Nerjordet og Carlos Zachrisson (Arne & Carlos), Tanja Sæter, Moods of Norway ved Peder Børresen og Simen Staalnacke, Marie Asbjørnsen, Geir Sætveit, Ruta Pakarklyte, Permafrost Designstudio, Johannes Vemren Rygh, Daniel Rybakken, Ingrid Askeland, Jonas Ravlo Stokke, Øystein Austad, John K. Raustein, Admir Batlak, Charlotte Selvig, Elise Hatlø, Vibeke Skar, Kari Mølstad, Morten Skjærpe Knarrum, Karina Nøkleby Presttun og Hallgeir Omstvedt.

Kort om Stiftelsen Scheibler

Stiftelsens formål er å støtte samfunnsnyttige og kulturelle tiltak. Styret innvilger støtte til konkrete prosjekter med hovedvekt på sosiale tiltak. Stiftelsen deler også ut priser. Midlene som deles ut av Stiftelsen Scheibler er avkastning fra verdier tilført stiftelsen gjennom salg av Fabritiuskonsernet, som ble bygget opp av familien Scheibler.

Publisert

Sist oppdatert

Kategorier

Nyheter

Mer fra aktuelt

Gå til Aktuelt