Hopp til hovedinnhold

Søk Årsutstillingen 2023 i Nasjonalmuseet!

Det er en glede å gjenoppta samarbeidet mellom Norske Kunsthåndverkere og Nasjonalmuseet om Årsutstillingen i 2023. Nå er søknadsportalen åpen, med søknadsfrist 13. april.

Årets jury består av smykkekunstner og professor Ingjerd Hanevold, keramisk kunstner Moa Håkansson, glasskunstner Kjersti Johannessen og museets juryrepresentant og kurator Inger Helene Stemshaug. Som alltid er det åpen innsending, og juryen ønsker alle arbeids- og uttrykksformer innen den materialbaserte samtidskunsten velkommen – fra brukskunst og objekter til installasjon og performance. Fra glass, lær, tekstil, keramikk/leire, tre og metall til krysninger og nye materialer.

Hele 20 ganger har Årsutstillingen blitt vist i Kunstindustrimuseet i Oslo, som var et av Norges eldste museer. I 2016 stengte Kunstindustrimuseet dørene for å bli en del av det nye Nasjonalmuseet som åpnet i 2022 og nå er Nordens største kunstmuseum. Utstillingen vil være åpen for publikum fra 20. oktober 2023 og ut året. Den skal vises i de to salene for skiftende utstillinger i museets første etasje.

Dersom du vil søke, finner du søknadskriterier og informasjon om museet og visningsarealene nedenfor.

Søknadsfrist: torsdag 13. april kl. 23.59

* SØK HER *

Søknadskriterier

  • Det er fri adgang til å søke deltakelse for kunstnere som i hovedsak bor og virker i Norge.
  • Arvinger kan søke deltakelse på vegne av avdøde kunstnere det samme eller året etter kunstnerens bortgang.
  • Hver søker kan søke med inntil fire arbeider.
  • Arbeidene skal ikke være eldre enn tre år. Arbeidene kan være ferdigstilte eller under utvikling.
  • Hvert arbeid skal dokumenteres iht. krav i søknadsskjema.
  • Til 2. juryering skal hvert arbeid dokumenteres ytterligere iht. krav i nytt skjema.
  • Arbeidene skal være i kunstners eie eller være tilgjengelige som om de var i kunstners eie.
  • Man kan ikke delta i Årsutstillingen med arbeider som er i offentlig eie. Dersom man deltar med arbeider i privat eie, er kunstner ansvarlig låntaker og ansvarlig for eventuelle merkostnader.
  • Det skal være fysisk og sikkerhetsmessig mulig å montere og stille ut arbeidene i visningsarealene.
  • Søker forplikter seg til å levere omsøkte arbeider når de blir antatt til utstillingen. Dersom arbeidet trekkes, må beskjed gis til NKs administrasjon innen fristen for 2. juryering.

Juryens kriterier for utvelgelse og generelle retningslinjer for deltakelse i Årsutstillingen finner du her.

Om museet
Nasjonalmuseet er Nordens største kunstmuseum. Museet har ansvaret for å utvikle, forvalte, tilgjengeliggjøre, formidle og forske på Norges største samling av kunst, arkitektur og design. Nasjonalmuseet er en sammenslåing av de tidligere institusjonene Kunstindustrimuseet i Oslo, Nasjonalgalleriet, Arkitekturmuseet, Museet for samtidskunst og Riksutstillinger. I 2022 åpnet museet i et helt nytt bygg sentralt i Oslo. Her vises faste utstillinger med verk fra samlingen, og skiftende utstillinger med egne og innlånte verk
.

Visningsrom og spesifikasjoner
Årsutstillingen skal vises i de to salene for skiftende utstillinger i Nasjonalmuseets første etasje. Utstillingslokalet ligger nær hovedinngangen, med inngang fra samlingspresentasjonen der blant annet kunsthåndverk og design vises.

Begge salene har hvit himling, hvitmalte vegger og oljet eikegulv. I himlingen er det montert svarte ERCO-skinner med hvite spotter. Det er ikke mulig å male direkte på gulv, himling eller vegg, eller å bearbeide disse på annen måte. Hver sal er ca. 150 m². I rommene ved siden av vises objekter fra antikken og skulpturer.

Nasjonalmuseet og Norske Kunsthåndverkere står fritt til å velge plassering av verkene i de to salene for skiftende utstillinger, i samarbeid med utstillingsarkitekt.

Orientering om tekniske spesifikasjoner som gjelder for visningsrommene:

  • Maks høyde og bredde på inngang til utstillingsarealer er 3780 mm x 1900 mm
  • Maks himlingshøyde er 4485 mm
  • Veggne består av 15mm kryssfiner kledd med 12,5 mm fibergips
  • I taket er det ERCO-skinner med til sammen 12 opphengspunkter per sal. Disse kan ha maks 12 kg punktbelastning og maks 40 kg belastning per løpemeter.
  • Maks gulvbelastning er 5 kilonewton (1kN = 102 kg x 9.81 m/s2)
  • Det er ikke festepunkter eller mulighet for boring i gulv
  • I tillegg til strømuttak i vegg er det både strømuttak og data i gulvet
  • Nasjonalmuseet har enkelte begrensninger av hensyn til konservering av verk og IPM (skadedyrkontroll). Ved utfordringer rundt materialbruk, IPM og/eller bygg, vil museet ta kontakt med kunstner.

For spørsmål knyttet til søknad og juryering, kontakt NKs prosjektleder Marit Lønning Reiten: mlr@kunsthandverk.no / 400 97 377
For spørsmål knyttet til visningsstedet, kontakt museets prosjektleder Kristin Welhaven Næss: kristin.naess@nasjonalmuseet.no


Publisert

Sist oppdatert

Kategorier

Årsutstillingen

Mer fra aktuelt

Gå til Aktuelt