Hopp til hovedinnhold

Stor presentasjon av Nina Malteruds kunstnerskap åpner KODE

Førstkommende fredag 20. mai, åpner den retrospektive utstillingen "Materielle påstander" med Nina Malterud på KODE 2 i Bergen.

Nina Malterud har gjennom snart 50 år vært en av Norges fremste keramikere. Tidligere i mai fikk hun tildelt Ulrik Hendriksens Ærespris 2022 for sitt arbeid innen kunstutdannelsen, organisasjonslivet og på kunstscenen. Nå åpner utstillingen "Materielle påstander"KODE i Bergen, som vil være den hittil største presentasjonen av Malteruds kunstnerskap.

Spennende åpningshelg
Utstillingen åpner førstkommende fredag 20. mai, kl. 19 på KODE 2, Stenersen. Direktør ved KODE, Petter Snare, vil ønske velkommen, før det blir åpningstale ved arbeids- og inkluderingsminister Marte Mjøs Persen. Det blir også et musikalsk innslag ved saksofonist Kjetil Møster. Senere på kvelden blir det åpningsfest på Smakverket med DJ Tora G.

Lørdag 21. mai kl. 15 blir det kunstnersamtale mellom Nina Malterud, kurator for utstillingen, Jorunn Veiteberg, og direktør for samling og utstilling ved KODE, Line Daatland. Sjekk KODEs nettside eller se Facebook-arrangementet her for mer informasjon om samtalen, som er åpen for alle.

Om utstillingen skriver KODE følgende på sine nettsider:
Utstillingstittelen leder oss rett til kjernen i Malterud sitt arbeid. Hele karrieren har hun vært opptatt av uttrykkspotensialet som ligger i leirgodset. I de tidlige årene laget hun mest kopper og kar, og etter hvert større krukker og utsmykkinger. Faglige forbilder fant hun særlig i keramikken fra minoisk kultur og nordisk jernalder, men et nikk til norsk rosemaling finnes også i arbeidene med blomstermotiv. På 2000-tallet har Malterud fortsatt med leirgods, og tilnærmingen er blitt friere. Hun arbeider helst med flater og mindre formater, og refererer gjerne til keramikkens klassiske repertoar av fliser, brikker og fat. Brenning opp til 1060 grader forvandler tørt glasurpulver til flytende glass. Glasurer lag på lag, i interaksjon med hverandre gjennom mange brenninger, frembringer bilder og mønstre. Slik kan objektene reformuleres utallige ganger. Sprekker og hull i glasuren kan være fatale feil, men kan også åpne for komplekse og uventede uttrykk. Noen vekker assosiasjoner til hud og sårbarhet, andre til natur og værfenomener. De fleste arbeidene er likevel å regne for rent abstrakte verk. For å sitere Malterud selv: «Jeg leter etter uttrykk med et fysisk nærvær uten fortelling.»

Utstillingen inngår i KODEs presentasjoner av sentrale kunstnerskap med tilknytning til Vestlandet. Her presenteres over 150 arbeider fra tidsrommet 1975 frem til i dag, med hovedvekt på de siste tjue årene. Flere av arbeidene er laget spesielt til utstillingen.

Les mer om den utstillingen her.

Publisert

Sist oppdatert

Mer fra aktuelt

Gå til Aktuelt