Hopp til hovedinnhold

Utstillingsåpning: Kunsthåndverk 2015

«Kunsthåndverk 2015» er Norske Kunsthåndverkeres juryerte årsutstilling og ønsker å vise det beste innen samtidens kunsthåndverk.

Lørdag 10. oktober åpner den NKs 38. årsutstilling. Det er riktignok 40 år siden kunsthåndverkerne fikk sin egen årlig mønstring som var juryert og statlig støttet, men i 1991, 2001 og 2005 ble det av ulike årsaker ikke arrangert utstilling.

- Årsutstillingen ble den første faste utstillingen for kunsthåndverkerne etter Kunstneraksjonen. Norsk Kulturråd bevilget penger til et 3-årig prøveprosjekt for kunsthåndverkernes formidlingsarbeid, bl.a. gjennom utstillingsvirksomhet. Først i 1978 ble årsutstillingen en fast post på statsbudsjettet. Det var da også det eneste tiltaket fra Statens side hvor kunsthåndverkerne mottok vederlag for bruken av sine arbeider. Derfor fikk utstillingen også stor prinsipiell betydning for yrkesgruppen, skriver kunsthistoriker Jan-Lauritz Opstad i Kampen med materialet – NKs jubileumsbok som lanseres i oktober.

Utstillingen har vært, og er, en av NKs viktigste formidlingskanaler. Og i NKs jubileumsår har det vært rekordhøyt antall søkere. Hele 321 kunstnere søkte med til sammen 994 arbeider. Etter 2. juryering ble 37 kunstnere med til sammen 54 arbeider valgt ut. Samtidig viser årets utstilling et stort spenn mellom yngre og eldre kunstnere.

Kneip, «Pat. Vol. 1» (2015), Foto: Annar Bjørgli, Nasjonalmuseet

Årets tendens er store, kraftfulle arbeider og installasjoner. Det idébaserte kunsthåndverket har fått mer plass, mens materialitet og håndverk fortsatt spiller en dominerende rolle. Juryen understreker et høyt materialteknisk nivå på arbeidene og fremhever at det er stor variasjon av uttrykk innen hver materialgruppe.

Siden årsutstillingen ikke er kuratert, men juryert, ligger det ingen tematiske eller konseptuelle premisser til grunn annet enn at den skal vise det beste innen samtidens norske kunsthåndverk. Nytt av året er imidlertid at kunstnerne kunne søke med stedsspesifikke arbeider, en utfordring flere har respondert på.

De som har sittet i juryen er keramiker og kurator Heidi Bjørgan (juryleder), smykkekunstner Anna Talbot, tekstilkunstner Hilde Hauan Johnsen, smykke- og korpuskunstner Yasar Aydin og seniorkurator ved Nasjonalmuseet Inger Helene Stemshaug.

Bildet av juryen er tatt av Frode Larsen, Nasjonalmuseet

Utstillingen åpner 10. oktober kl. 14 med følgende program:

Performance «I went into another room» ved Jørgen Fredrik Scheel Haarstad.

Elisabeth Sørheim, fungerende direktør for Norske Kunsthåndverkere, og Widar Halén, avdelingsdirektør Nasjonalmuseet, ønsker velkommen.

Overrekkelse av årets Kunsthåndverkpris fra Bildende Kunstneres Hjelpefond ved direktør Hege Imerslund.

Åpning ved professor Jorunn Veiteberg.

Deltagende kunstnere i årsutstillingen Kunsthåndverk 2015:

Ann Kristin Aas

Kari Aasen

Ida Olesdatter Barland

Maia Josefine Birkeland

Hedda Bjerkeli

Lene Tori Obel Bugge

Iulian Bulai

Lissette Escobar

Martin Woll Godal

Gabriella Göransson

Signe Halle

Eirin Bjørsland Hansen

Elin Hedberg

Trine Hovden

Kari Håkonsen

Sofia Karyofilis

Mari Østby Kjøll

Kneip

Stian Korntved Ruud

Nina Bang Larsen

Camilla Luihn

Nils Martin

Janne Nes

Irene Nordli

Kristin Opem

Sidsel Palmstrøm

Kari Merete Paulsen

Andrea Scholze

Signe Solberg

Kenneth Stordalen

Æsa Björk

Lillian Tørlen

Felieke van der Leest

Pål Vigeland

Matilde Westavik Gaustad

Kiyoshi Yamamoto

Hanne Øverland


Publisert

Sist oppdatert

Kategorier

Arrangement

Mer fra aktuelt

Gå til Aktuelt