Hopp til hovedinnhold

Her er vinnerne av Stiftelsen Scheiblers priser

Onsdag 8. november ble Scheiblers priser for norsk design, mote og kunsthåndverk for første gang utdelt på nye Nasjonalmuseet – i en fullsatt sal. Her er hva juryen og kunstnerne selv sa om kunstnerskapene sine under prisutdelingen.

Det var fullt oppmøte da Stiftelsen Scheibler delte ut priser for 2022 og 2023 i Nasjonalmuseets storsal. Prisen skal stimulere utøvere som er i begynnelsen av sin karriere til videre faglig utvikling, og mottakerne av prisen skal være fremragende innenfor, eller på tvers av, disse disiplinene.

I år hadde Nasjonalmuseet styrket samarbeidet med stiftelsen gjennom juryarbeid. Juryen for prisen bestod av seniorkurator og juryleder Denise Hagströmer (design), seniorkurator Knut Astrup Bull (kunsthåndverk) og kurator Hanne Eide (mote), alle fra Nasjonalmuseet.

Prisene gikk til NK-medlemmene Anne Karine Thorbjørnsen, Lin Wang og Sigve Knutson. Skogstad & Wærnes ble tildelt pris for design. Til sammen ble det delt ut en million kroner.

Se utvalgte verk av kunstnerne nederst i artikkelen.

Anne Karine Thorbjørnsen: Skulptur og bevegelighet

Anne Karine Thorbjørnsen er blant Norges internasjonalt anerkjente moteskapere. I 2019 forlot hun motesystemets rigide rammeverk og beveget seg i en ny og mer kompromissløs retning. I sin tidligere motepraksis brukte hun ofte drapering som virkemiddel – noe hun har tatt med seg videre i sine frie kunstneriske arbeider, kunne juryen fortelle. Thorbjørnsen var nylig aktuell med en utstilling på Format i Oslo.

"Kreasjonene, som bærer spor av mote, kjennetegnes av et tydelig kroppslig nærvær. Et gjennomgående særtrekk er samspillet mellom det skulpturale og det bevegelige," sa juryen om arbeidene hennes.

I takketalen fortalte Thorbjørnsen om hva som førte til et skifte i hvordan hun utøver sin praksis.

"Jeg følte etterhvert sterk motstand til et motesystem jeg ble delaktig i som føltes trangt, fremmed og stagnerende, et konstant jag etter vekst, vekst, vekst – så jeg stoppet opp og gjorde en endring," sa hun fra scenen.

Hun fortalte også at hun er en draperer, og en som er opptatt av folden som fenomen:

"Draperiet er tvetydig for meg; det er både visuelt knyttet til avleggs idealer om status, grandeur og eksess samtidig som det er et filosofisk bevegelig landskap som beveger seg fremover og fungerer samlende – en konstant aktiv bevegelse; det innehar både estetiske og sosiale verdier. Som Gilles Deleuze sier: folden som fenomen bidrar til forståelser av subjektivitet basert på opposisjonen mellom indre og ytre, mellom utside og innside, overflate og dybde."

Lin Wang: Materialet speiler reisen

Lin Wang er en kunstner som beveger seg mellom sjangrene skulptur, installasjon og keramikk. Porselenets materielle historie står sentralt i kunstnerskapet hennes, fortalte juryen.

"Å se sitt nye land med et utenfrablikk, og sitt tidligere land på avstand, har inspirert hennes kunstnerskap som tematiserer den lange kontakten mellom Kina og Europa. Lin Wang er en dyktig skulptør og keramiker, og en fantasifull historieforteller," sa juryen om hennes arbeid.

Selv fortalte Wang fra scenen at denne prisen vil gjøre det mulig for henne å dykke enda dypere ned i kunstnerskapet sitt.

"Som innvandrerkunstner søker jeg alltid kommunikasjon og lengter etter å bli forstått på et dypere plan. Komiteen skrev at "Lin en fantasifull historieforteller." Jeg føler meg veldig rørt og verdsatt fordi jeg ikke er god på språk og ord i det hele tatt," sa Wang, og fortsatte:

"Men takket være kunsten, lar det universelle språket meg uttrykke meg fritt, og artikulere delikate følelser og vanlige følelser som mennesker som ikke kan beskrives av andre språk enn kunst."

Se Lin Wangs kunstnerprofil her.

Sigve Knutson: Estetiske kombinasjoner

Sigve Knutson er en kunstner og designer som kombinerer flere estetiske disipliner i sjangrene sine. Verkene er forankret i design og en interesse for abstrakte, tredimensjonale objekter, som gir kunstnerens utstillinger gjenklang innenfor både kunsthåndverk, design og bildekunst. Det er den idé- og håndverksmessige siden av skaperprosessen Knutson er opptatt av av, og han arbeider i materialer som tre, keramikk og metall.

"I tillegg har han utviklet et eget materiale til å forme sine funksjonsrelaterte objekter i," fortalte juryen videre, som kalte Knutson "en særegen kunstner som knytter fortidens og samtidens kunsthåndverk og design sammen på en forfriskende måte".

Knutson selv sa at "i en verden full av bilder og visuell input, fungerer tegning for meg et verktøy til å kanalisere all denne inputen til noe som er mitt eget".

"Jeg bruker kunsthåndverk som en metode og medium for å materialisere disse idéene," fortalte han fra scenen.

Se Sigve Knutsons kunstnerprofil her.

Om Stiftelsen Scheiblers priser

Stiftelsen Scheiblers priser er blitt delt ut siden 1993. Rammen for prisutdelingen var først Kunstindustrimuseet og senere Nasjonalmuseet. Prisene har bidratt til å støtte utviklingen av design, mote og kunsthåndverk i Norge i 30 år. Nasjonalmuseet har skrevet om årets vinnere og juryens arbeid her.

NK sender varme gratulasjoner til vinnerne!

Listen over tidligere vinnere finner du her.


Publisert

Sist oppdatert

Kategorier

Nyheter

Mer fra aktuelt

Gå til Aktuelt