«Kitchen Dinner» blomster i Bergen – og nå også i Oslo
I forbindelse med utstillingen «Skakke folkedrakter», er det på fredag 2. mai duket for en ny «Kitchen Dinner» på Hordaland kunstsenter. Konseptet ble lansert av Daniela Ramos Arias og Mathijs van Geest i anledning Temautstillingen 2023.
Siden Temautstillingen 2023 «Time will tell, she already does» har middagskonseptet utviklet seg videre og blitt en fast del av formidlingsprogrammet til Hordaland kunstsenter. Den har også nylig blitt plukket opp av UKS i Oslo, hvor Daniela og Mathijs i februar ble invitert til å dele sine erfaringer.
På UKS laget de en middag om middager – en form for metamiddag . – Vi eier selvfølgelig ikke ideen om å dele et måltid, innledet Mathijs under arrangementet. – Men for Hordaland kunstsenter, fortsatte han, har Kitchen Dinner blitt en sentral del av vårt månedlige formidlingsprogram. Formatet har blitt så populært, både hos kunstnere og deltakere, at vi godt kunne kjørt det to ganger i måneden.
I anledning middagen på UKS hadde også Mathijs tatt med seg gjenstander som brukes fast i kjøkkenet på Hordaland kunstsenter: et vannglass fra Julie Shirani Kauslands Drizzle-serie, en keramisk tallerken av Linda Lid, et håndvevd kjøkkenhåndkle av Tim Parry-Williams og en keramisk beholder av Ali Shah Gallefoss.
Bruksgjenstandene ble opprinnelig kuratert inn under Temautstillingen 2023, etter en åpen utlysning for kunsthåndverkere med tilknytting til Vestlandet med tittelen «Curated Kitchen». Redskapene er i aktiv bruk på kjøkkenet hver dag, og får en sentral rolle under middagene.
Konseptet bak Kitchen Dinner er enkelt: kunstnere som stiller ut, er på residency eller har en annen tilknytting til stedets program, inviterer publikum til en uformell samtale rund middagsbordet. Ofte blir middagene laget av kunstnerne selv, men ikke nødvendigvis. Daniela, som lanserte prosjektet på Hordaland kunstsenter sammen med Mathijs, samt Vera Lunde som jobber deltid på kunstsenterets kafé og er ekstremt kompetent på mat, bidrar gjerne med meny og matlaging.
På UKS, for å snakke om de forskjellige middagene som har funnet sted på Hordaland kunstsenter, hadde Daniela og Mathijs forberedt ulike bordbrikker i papir som menyen fra en rekke middager var trykket på. Gjestene på UKS leste de ulike menyene. Det var nesten som en diktsamling, i følge Johanna Zanon, som er formidlingskurator i Norske Kunsthåndverkere.
– Det ga også et overraskende innblikk i kunstnernes egne praksiser – med alt fra en veldig enkel vegetarsuppe til en utrolig detaljert ordbonanza, forteller Johanna. Menyen reflekterte til en viss grad hva kunstnerne er interessert i og hvordan de tilnærmer seg problemstillinger og temaer.
– Det er blitt et kjent format og folk kommer ofte tilbake, fortalte Mathijs. Med et «betal det du kan»-prinsipp, har det vært spesielt populært blant kunststudentene i Bergen. Naboer deltar også stadig i middagene. Denne blandingen synes vi er herlig. Mathijs fortsatte: – Formatet er riktig for HKS, både fordi formidling er en sentral del av kurateringen hos oss, og på grunn av måten senteret og kafeen er tilrettelagt på – spesielt med det nye og åpne området som ble tegnet av Maike Statz i 2023 – men også med de interne ressursene vi har.
– Det blir spennende å se hva som blir «riktig» format for UKS, avsluttet Mathijs.
I etterkant av samlingen på UKS, tok Johanna Zanon, formidlingskurator i NK, en prat med Daniela og Mathijs:
Hvordan har Kitchen Dinner endret seg siden 2023?
Mathijs: Formatet har endret seg svært lite, men det har vært veldig spennende å se hvordan de ulike kunstnerne nærmet seg oppgaven. Vi ser alt fra kunstnerpresentasjoner til diktopplesninger, musikkopplevelser, kollektive tegneøvelser og spillkvelder. Alt er mulig.
Daniela: Det er opp til den enkelte kunstner hvordan Kitchen Dinner skal være, som Mathijs sa. Men noe som vi har snakket om hele veien, er hvordan vi ønsker å fortsette å inkludere formidling som en del av arrangementene. Kitchen Dinner bidrar til å tilrettelegge for samtaler og lar gjestene komme nærmere kunstnerne vi jobber med. Så det er ikke bare en middag, det er også et formidlingsverktøy.
Hva har Kitchen Dinner gjort for HKS?
Mathijs: Rent praktisk, innså vi at vi måtte investere i bedre kjøkkenutstyr. Å være vertskap for kunstner-kokker som lager veldig ulik mat krever at vi må være forberedt på mange matlagningsstiler. På et mer institusjonelt nivå har kunstsenteret virkelig blitt mer sosialt og åpent. Fellesskapet vårt er tydelig i endring. Naboene forstår bedre hva denne bygningen brukes til og at de har en rolle i det.
Daniela: Programmet hjalp oss også med å prøve ut en ny måte å presentere kunstneriske praksiser på, og å skape et rom rundt dem som føltes mer imøtekommende. Vi legger merke til at middager er mer attraktive enn vanlige kunstnerpresentasjoner, og at flere kommer. Vi, teamet bak institusjonen, er også mer synlige og tilgjengelige, ettersom det vanligvis er vi som lager maten og er vertskap for middagene. Atmosfæren blir mer familiær og intim – hierarkiene flater ut når alle er samlet rundt samme middagsbord.
Hva vil dere at Kitchen Dinner skal bli i fremtiden?
Mathijs: Etter hvert som Kitchen Dinner utvikler seg, håper jeg at HKS kan utvide antallet middager vi arrangerer og at vi kan være enda mer ambisiøse når det gjelder innholdet. Jeg håper det vil tiltrekke seg nye besøkende til kunstsenteret og bygge broer mellom ulike fellesskap i lokalsamfunnet.
Daniela: Enig! Formatet har så mye potensial. Det eneste som hindrer oss nå, er kanskje budsjettet. Jeg synes det har vært en fantastisk respons så langt, og middagene er noe jeg ser frem til hver gang vi har dem. Så jeg håper vi kan fortsette med Kitchen Dinner og med tiden utvide publikummet vårt enda mer, slik at det også blir en viktig begivenhet for naboene og andre besøkende.
Skrevet av

Johanna Zanon
Publisert
Sist oppdatert
Kategorier
Arrangementer
Annet
Nyheter