Kunsthåndverket i sentrum under NK50-seminar i Trondheim
Trøndelag senter for samtidskunst markerer Norske Kunsthåndverkeres 50-årsjubileum med et heldagsseminar om kunst, identitet og bærekraft.
Fredag 9. mai inviterer Trøndelag senter for samtidskunst (TSSK) til fagseminaret «Håndverkets kraft» i anledning NKs 50-årsjubileum i 2025. Seminaret arrangeres i samarbeid med NK Midt-Norge (NKM) og Nordenfjeldske Kunstindustrimuseum (NKiM) / Mater – Hannah Ryggen Triennalen 2025.
Kunsthåndverkets rolle i vår tid
Seminaret setter fokus på kunsthåndverkets revitalisering og aktualitet. Deltakerne får innblikk i kunstprosjekter og praksiser som belyser kunstens rolle i spørsmål knyttet til politikk, identitet og bærekraft. Gjennom dagen stilles det spørsmål ved hvordan tradisjonelle håndverksteknikker kan bidra til en mer bærekraftig fremtid, og hvordan kunstnere skaper forbindelser mellom fortid, nåtid og fremtid.
Vi har tatt en prat med Monika Mørck (MM), som er en av initiativtakerne til seminaret. Mørck er kunsthåndverker, men var også regionleder for NKM da initiativet ble tatt.
Hva er bakgrunnen for at NK Midt-Norge ønsker å markere 50-årsjubileet med et fagseminar, og hva er viktig for dere å løfte fram?
MM: – Dette er en oppfølger til seminaret «Med hånden på kunsten» som ble avholdt i fjor, som også var et samarbeid med TSSK og med bidrag fra NKIM. Seminaret ga et historisk tilbakeblikk på kunsthåndverkets utvikling og drøftet hva som kjennetegner samtidens kunsthåndverk. Det var en enorm interesse i hele kunstfeltet, og vi fikk mange positive tilbakemeldinger om at dette er et høyst aktuelt tema. Derfor ville vi fortsette arbeidet med et nytt seminar som går et steg videre inn i tematikken.
Nå ser vi på kunsthåndverkets rolle i vår tid, og som en arena for utvikling av politikk og identitet, gjennom aktivisme, deltakelse og performative strategier. Vi spør hvordan kunstnere skaper en bro mellom fortidens tradisjoner, nåtidens erfaringer og fremtidens utfordringer, og hvordan påvirker materialitet vår forståelse av våre omgivelser, samfunn, natur og miljø? NK50 er en ypperlig anledning til å belyse denne tematikken.
Hvordan speiler programmet dagens viktigste diskusjoner innen kunsthåndverk, både lokalt og internasjonalt?
MM: – Programmet tar for seg kunsthåndverkets rolle i samfunnsutviklingen, og løfter frem dagsaktuelle kunstprosjekter, kunnskap og praksiser. Det er et sammensatt program med inviterte kunstnere og foredragsholdere som representer et spekter av ulike praksiser og kunnskapsområder.
Hvorfor tror du kunsthåndverket har blitt en viktig arena for kunstneres utforskning av politikk og identitet – særlig gjennom aktivisme, deltakelse og performative strategier?
MM: – I kunsthåndverket står det det praktiske håndverket sentralt. Det er interessant å se på "handlingen" i seg selv, og hva den rommer. Håndverk er en arena for møter, dialog, samhold og fellesskap. Mye av handlingene/håndverket er også bundet opp til tradisjon. Nå ser vi også hvordan kunstnere navigerer innen de satte tradisjonene, utfordrer og tolker de i kontekst av samtiden.
Hvor viktig er samarbeidet med institusjoner som TSSK og NKiM for å skape slike møteplasser og faglige løft?
MM: – Dette samarbeidet har gjort det mulig å realisere dette. Som regionlag er det begrenset hvor store prosjekter vi kan gjennomføre. Ved å samarbeide med TSSK og NKiM har vi fått muligheten til å utvikle et program av god kvalitet med viktige stemmer fra feltet, og muligheten til å nå ut til et større publikum.
Hva håper du deltakerne tar med seg videre etter å ha deltatt på seminaret?
MM: – Jeg håper deltakerene har får noen nye perspektiver på hva kunsthåndverket i dag rommer, at seminaret bidrar til samtaler og videre diskusjon om tematikken og at det gir inspirasjon til nye skapende prosjekter.
Foredrag og kunstnerpresentasjoner
Blant foredragsholderne er kunstner og skribent Randi Nygaard Lium, historiker og kurator Christina Zetterlund og tidligere seniorkurator ved KODE Anne-Britt Ylvisåker, som alle gir ulike perspektiver på kunsthåndverkets plass i dagens samfunn. Deltakerne får også møte kunstnerne Trond Ansten, Damien Ajavon, Márjá Karlsen og Sigrid Espelien gjennom kunstnerpresentasjoner og samtaler.
Kunst og mat i samspill
Kunstnerduoen Monika Raźny og Mateusz Pitala bidrar med en kulinarisk opplevelse som er en integrert del av seminaret. Både lunsj og felles middag er laget med tanke på seminarets tematikker om bærekraft og materialforståelse. Se også NKs videoserie «Kunstnerbesøket», hvor vi snakket med Pitala i hans verksted.
Praktisk informasjon
Seminaret varer fra kl. 10 til kl. 17.15 og avsluttes med middag på TSSK.
Adresse: TSSK, Fjordgata 11, 7010 Trondheim
Billett: 250 kr (student: 150 kr). Deltakeravgiften inkluderer lunsj og middag.
Arrangementet er støttet av Stiftelsen Fritt Ord, Kunsthåndverkernes fond, Kulturrådet og Trøndelag fylkeskommune.
Se hele programmet i NK50-kalenderen.
Skrevet av

Kristin Klette
Publisert
Sist oppdatert
Kategorier
Nyheter