Hopp til hovedinnhold
Treobjekt med mange korte trekvister som danner mønstre i flaten.

Tre

Tre er et materiale vi alle kjenner og omgås. Arbeidsformer som de fleste har brukt i hverdagen, som kapping, spikking, dreiing og pussing, brukes også av trekunstnere. Til og med motorsag benyttes til å skape verk. Det kan være lett å assosiere tre med monumentale skulpturer og utsmykninger, men materialet benyttes også for eksempel i smykkekunst og i kombinasjon med andre materialer. Mange skaper dessuten mindre skulpturer og bruksobjekter. Tetthet, knuter, årringer og voksemønstre er med på å prege uttrykket og måten kunstneren velger å forme materialet på. Her har vi å gjøre med en kropp som har vokst på sin særskilte måte, i organisk samspill med naturen den kommer fra. Noen jobber også med tæger (røtter til kurvfletting), never og finér, som er knyttet til lange håndverkstradisjoner. På denne siden får du en smakebit på saker om tre på NKs nettsted.

Flere kunstnere som jobber med tre

Gå til Kunstnerregister

Kunstnerbesøk hos trekunstnere

I serien Kunstnerbesøket har vi besøkt kunstnerne der magien skjer — nemlig i verkstedet deres! Få et unikt innblikk i hvordan de arbeider, og bli bedre kjent med menneskene bak kunsten.

Gå til Kunstnerbesøket

Jobber du kunstnerisk med tre? Søk om medlemskap i NK!

NK arbeider for å styrke og synliggjøre kunsthåndverkeres virke. Som medlem kan du dessuten dra nytte av fordeler som rabatter, gratis inngang på museer, forsikring og regnskaps- og advokathjelp.

Utforsk flere fagområder